Hallandsposten

Gala Sylva gör proffsdebu­t i svenske stjärnans gala

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Han har boxat EM för Sverige och siktade mot OS. Nu väljer Halmstadbo­xaren Adolphe Sylva en annan dröm när han blir proffs – och debuterar i Armand Krajncs gala i Malmö. – Det har varit målet från början, men jag har väntat på rätt tillfälle, säger Adolphe Sylva, 29 år.

Han har vunnit NM, SM och hade siktet inställt på OS i Tokyo 2020 antingen för Sverige eller hemlandet Senegal.

Nu tar Adolphe Sylva, som 29-åring, i stället steget från amatör till proffs när han kliver in i galan Armand Boxing Promotion Fight Night IX på lördag, som den förre proffsboxa­ren Armand Krajnc står bakom.

– Det har varit målet från början, men jag har inte haft läge utan väntat på rätt tillfälle, säger Adolphe om beslutet att bli proffs. Varför är det rätt nu?

– Jag har inte riktigt haft rätt kontakter samtidigt som jag ville vara med om OS innan, men det gick inte som jag ville.

– Jag hade en idé om hur jag ville att karriären skulle vara, men själva resan är som en berg- och dalbana. Nu har jag tagit det här steget och ska göra min proffsdebu­t så just nu håller jag på att lära mig den här nya resan eftersom allt med proffslive­t är nytt för mig.

Med sig på proffsresa­n får han tränaren Amilcar Garcia Lopez som

Adolphe hade som tränare i Varberg och som han gjorde sitt första SM med.

Adolphe Sylva har hunnit vara proffs ett par månader. Ett annorlunda liv jämfört med amatör.

– Det är fler ronder, träningen blir mycket mer annorlunda eftersom det inte går att tävla en hel helg utan du har en motståndar­e som du ska möta. Och du har en tränare som går igenom motståndar­en, strategi och taktik och tränare som tränar dig i olika saker.

Gillar du det?

– Jag älskar det än så länge. Debutgalan går på hotellet Quality View i Hyllie i Malmö och Adolphe Sylva går den första matchen mot en likaledes proffsdebu­terande ukrainare vid namn Yevhen Turovskyi i mellanvikt.

– Det jag vet om honom är att han också har haft en bra och lång amatörkarr­iär så det är ingen dålig kille. Det kommer bli en bra match och det tycker jag är kul. Det får mig att träna hårdare och bli motiverad för att kämpa 120 procent varje träning.

BILD: ROGER LARSSON

Hur blir det att gå första matchen i din första gala?

– Det blir spännande. Det är en stor och fin gala. Det kommer vara duktiga boxare där, det är pirrigt i magen men jag ser fram emot det och ska göra mitt bästa.

Som proffs är det viktigt att vinna sina matcher – om målet på sikt ska kunna infrias.

– Att ta VM i min viktklass, men då behöver man göra bra matcher för att göra sig ett namn.

 ?? ?? Halmstadbo­xaren Adolphe Sylva har blivit proffs och debuterar under lördagen i Armand Krajncs gala i Malmö. Arkivbild.
Halmstadbo­xaren Adolphe Sylva har blivit proffs och debuterar under lördagen i Armand Krajncs gala i Malmö. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden