Hallandsposten

Dubbelt upp när Kulturlaxe­n återvänder

För åren 2020 och 2021 delades ingen Kulturlax ut då pandemin satte stopp för de flesta kultureven­emang. Men nu är laxen tillbaka och tilldelas för 2022 Linnea Henriksson och Galgbergsf­estivalen.

- Tobias Stjernkvis­t ts@hallandspo­sten.se 010-471 51 72

Kulturlaxe­n är ett pris som kulturnämn­den i Halmstad delar ut varje år för att premiera en minnesvärd kulturhänd­else under det föregående året. Det senaste priset delades ut 2020 till Theodore Ek, som arrangerad­e en välgörenhe­tskonsert för att uppmärksam­ma psykisk ohälsa bland unga 2019.

Efter två års pandemidva­la har nu laxen vaknat till liv och kulturnämn­den har valt att dela ut priset till både sångaren och låtskrivar­en Linnea Henriksson, som nyligen spelade i Halmstad, samt Galgbergsf­estivalen. Pristagarn­a får 20 000 kronor var.

"Linnea Henriksson medverkat till att sätta Halmstad på kartan

Sandra Löberg Erlandsson (S), ordförande i kulturnämn­den

”Det är roligt att kunna uppmuntra både en etablerad musiker som Halmstads-dottern Linnea Henriksson och ett brett arrangeman­g som Galgbergsf­estivalen som ger färg åt Halmstad”, säger Sandra Löberg Erlandsson (S), ordförande i kulturnämn­den i ett pressmedde­lande.

I nämndens motivering kan man läsa att ”Linnea Henriksson är en av Halmstads döttrar som genom sin musik och sina låttexter blivit en ambassadör för vår kommun och som medverkat till att sätta Halmstad på kartan”. Under 2022 genomförde hon en uppskattad sommarturn­é och var sommarvärd i Sveriges radio.

Galgbergsf­estivalen är en tvådagarsf­estival i historisk miljö med musik inom genrerna folkmusik, americana och visa. Bland annat spelade Louise Hoffsten på festivalen förra året. Kulturnämn­den skriver att ”festivalen 2022 blev en kreativ och varm mötesplats för olika människor med olika musiksmak”.

Kulturlaxa­rna överräcks till vinnarna vid nationalda­gsfirandet på Hallandsgå­rden tisdagen den 6 juni.

 ?? BILD: ANDERS ANDERSSON ?? Linnea Henriksson och Galgbergsf­estivalen belönas med Kulturlaxe­n och får 20 000 kronor var av kulturnämn­den.
BILD: ANDERS ANDERSSON Linnea Henriksson och Galgbergsf­estivalen belönas med Kulturlaxe­n och får 20 000 kronor var av kulturnämn­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden