Hallandsposten

Stark entreprenö­rsanda i Halland – sämre i Sverige

Halland:

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se

Halland är det enda länet i Sverige där uppgången är tydlig för nyföretaga­nde. Det visar ny statistik från Bolagsverk­et som Visma Spcs har analyserat. – Det finns en stark entreprenö­rsanda i Halland, säger Kristian Ryberg, regionchef hos Svenskt näringsliv.

Kristian Ryberg, regionchef för Svenskt näringsliv i Halland, är glad men inte förvånad över resultatet.

– Vi har en tradition att generellt klara kriser bättre än övriga Sverige. Vi är bra på att övervintra och har en bra branschspr­idning och många micro- och småföretag­ande, säger han.

Under första kvartalet 2024 ökade nyföretaga­ndet i Halland med sex procent jämfört med samma period förra året men i riket sjönk i stället nyföretaga­ndet med nio procent.

– Det finns en stark entreprenö­rsanda i Halland och vi är generellt snabbare på att ställa om och anpassa oss efter rådande omständigh­eter, säger Kristian Ryberg.

Under årets första kvartal startades totalt 569 nya företag i Halland.

– Varje vecka försvinner även företag som går i konkurs eller avvecklas och då behöver det också startas upp nya. Det är ju företagen som finansiera­r välfärden och det blir till slut häftiga siffror när företag anställer och en arbetslös får jobb, säger Kristian Ryberg.

Enligt Sifounders­ökningar som Visma Spcs genomför årligen drömmer var tredje svensk, 29 procent, om att bli egen företagare men att det sedan stannar vid att vara just en dröm.

– På gymnasiet är många duktiga på att prova på Ung Företagsam­het och ju fler som provad på desto större chans att man startar eget eftersom det blir mindre dramatiskt, säger Kristian Ryberg och fortsätter:

– Vi är kulturellt ganska trygghetss­ökande och för många kan det vara ett stort steg och ganska dramatiskt att starta upp ett eget företag. Det får väl vara en passning till politikern­a att införa att alla som vill ska få chansen att starta

Vi är generellt snabbare på att ställa om och anpassa oss efter rådande omständigh­eter.

Kristian Ryberg

ett Uf-företag för så är det inte i dag.

Kristian Ryberg trycker också på att byråkratin kring att starta ett eget företag måste bli bättre.

– Om man vill starta ett företag och har en idé som man tror på måste steget att göra det fullt ut vara enklare. Det måste finnas stödfunkti­oner så att det är lätt att göra rätt och inte krångligt och svårt och upplevs dramatiskt, säger han.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Kristian Ryberg, regionchef hos Svenskt Näringsliv, är glad att Halland går mot trenden i övriga Sverige när det kommer till nyföretaga­nde.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Kristian Ryberg, regionchef hos Svenskt Näringsliv, är glad att Halland går mot trenden i övriga Sverige när det kommer till nyföretaga­nde.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden