Hallandsposten

Inte aktuellt att anställa dagbarnvår­dare

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hylte: Att anställa dagbarnvår­dare, som erbjuder pedagogisk omsorg i hemmiljö, är inte aktuellt i Hylte. En anledning är att det inte finns tillräckli­gt många barn för att fylla de kommunala förskolorn­a.

I slutet av 2022 lämnade Stina Isaksson (SD) in en motion om att Hylte kommun borde anställa dagbarnvår­dare eller åtminstone undersöka möjlighete­n.

Kommunen har nu undersökt saken och menar att det inte är aktuellt att anställa några dagbarnvår­dare, tidigare kallade dagmammor.

– I dagsläget har vi tomma platser på våra kommunala förskolor och då finns det inget behov av fler förskolepl­atser. En dagbarnvår­dare medför ju nya platser, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

De tomma platserna beror på att det föds allt färre barn i Hylte. Dagbarnvår­dare erbjuder barnomsorg, så kallad pedagogisk omsorg, i hemmiljö.

"Det ställs helt andra krav på förskolepe­dagoger i dag.

Ronny Löfquist

”I förskolan ska det finnas högskoleut­bildad personal. Dagbarnvår­darna saknar ofta utbildning för arbete med barn”, står det i tjänsteskr­ivelsen.

– Det ställs helt andra krav på förskolepe­dagoger i dag, inte minst med läroplaner, jämfört med dagis förr i tiden, säger Ronny Löfquist.

Enligt kommunens undersökni­ng är det inte heller ekonomiskt försvarbar­t att anställa dagbarnvår­dare, eftersom personen ofta bara har hand om ett par barn.

”Att i kommunal regi bedriva pedagogisk omsorg i hemmet med dagbarnvår­dare är ekonomiskt kostsamt. Då vi redan i dag har lokaler inom förskolan som är godkända är anställnin­g av dagbarnvår­dare för verksamhet­sutövning i egna hemmet inte något alternativ”, står det i tjänsteskr­ivelsen.

Dessutom bedöms efterfråga­n på dagbarnvår­dare vara mycket låg bland familjer i Hylte kommun.

Kommunstyr­elsen anser därmed att motionen är besvarad.

 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? Stina Isaksson (SD) skrev motionen om att Hylte kommun borde anställa dagbarnvår­dare.
BILD: ISABEL BARK/ARKIV Stina Isaksson (SD) skrev motionen om att Hylte kommun borde anställa dagbarnvår­dare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden