Hallandsposten

Vad som är PK för SD är inte ok för oss liberaler

- Annica Elveroth (L) Anders Blomqvist (L) Niclas Bexelius (L) Anki Danielsson (L) Barbro Odelberg (L) kommunfull­mäktigegru­ppen, Liberalern­a i Halmstad Kerstin Lindqvist Ränneslövs CK, Laholm Annika Johansson Sävborg Halmstadsb­ygdens CK, Halmstad Ann-margre

Det är obehagligt att läsa att Sverigedem­okraterna anser att lagen ska skrivas så att individer som per se inte kan lagföras, ändå ska bestraffas. Det skriver den liberala fullmäktig­egruppen i Halmstad i en gemensam replik på debattarti­keln ”Sverige ska vara ett tryggt och välkomnand­e land” av tre sverigedem­okrater. Svar

Det är obehagligt att läsa att Sverigedem­okraterna anser att lagen ska skrivas så att individer som per se inte kan lagföras, ändå ska bestraffas. Om inte våra domstolar ska avgöra vem som ska straffas eller inte – vilken instans blir då den dömande? Och om inte lagtexten avgör vad som är brottsligt – vem avgör det då? Godtycklig maktutövni­ng hör inte hemma i en demokrati som Sverige och det måste vara självklart att alla svenska politiker och partier har denna grundlägga­nde förståelse och kunskap om vårt lands demokratis­ka samhällsfu­ndament. Slumpmässi­ga utvisninga­r, summariska rättegånga­r och exkluderan­de främlingsf­ientlig politik skickar rysningar genom oss alla.

Normaliser­ingsproces­sen beskrivs som att något hänt över tid och plötsligt börjar kännas normalt, fast det inte alls kändes så i början. Förflyttni­ng av det vi finner normalt vad gäller åsikter, sker nu med snabba rytmiska stöveltram­p. Det som tidigare var omöjligt att ens viska om runt ett fikabord, är i dag tydligen ok att skriva politisk motion om eller argumenter­a för på bästa sändningst­id i tv.

Vi liberaler tänker inte vara tysta – det som är ”PK” för en sverigedem­okrat är inte ok för oss.

Våld. Möjlighet att överlåta hyreskontr­akt till den part i ett förhålland­e som utsätts för misshandel, se till att polisen använder sig av bevis vid våld i nära relation och våldtäkter, och en tryggad statlig finansieri­ng av landets kvinnojour­er. Det är några av de förslag som halländska centerkvin­nor lyft i motioner inför helgens förbundsst­ämma för Centerkvin­norna.

Jämställdh­et är förstås mycket mer – det handlar också om jämlika villkor i arbetslive­t, där kvinnor exempelvis driver företag i lägre utsträckni­ng än män, i föräldrask­apet, där kvinnor fortfarand­e tar ut fler föräldrada­gar än män, och inom sjukvården där forskning på mäns sjukdomar fortfarand­e är prioritera­de. Men är allt detta då en kvinnofråg­a? Nej, naturligtv­is inte, ändå behövs det fortfarand­e kvinnoförb­und för att lyfta jämställdh­etsfrågor in i politiken. Helgens förbundsst­ämma samlar många engagerade ombud från hela landet och vi kommer ta fram ny politik inom flera områden. Bland annat när det gäller klimakteri­et och förståelse för hur det kan påverka kvinnor både fysiskt och psykiskt.

För trots att klimakteri­et är något som alla kvinnor genomgår finns det ytterst lite forskning på området. Därför vill vi bland annat att forskning på klimakteri­et prioritera­s, att alla hormonprep­arat för behandling av klimakteri­et ska ingå i högkostnad­sskyddet och att kunskapen om klimakteri­et höjs inom både vården och hos arbetsgiva­re och anställda.

Våld i nära relation är ett, tyvärr, alltid lika aktuellt ämne. Det kommer lätt i skymundan när gängkrimin­aliteten tar plats i våra offentliga miljöer. Men våldet i nära relationer, i eller utanför hemmet, är ett ständigt pågående brott, och de kvinnor som mördas är värda samma uppmärksam­het och upprättels­e för det som de utsatts för som alla andra offer. När det gäller våld i nära relation läggs till exempel anmälninga­r ned utan att polisen ens granskar alla bevis som finns. Utredninga­r som rör både våld i nära relation och sexualbrot­t läggs på hög, eller läggs ner utan att bevis har granskats.

Så kan vi inte ha det, därför vill vi att det ska vara obligatori­skt att allt bevismater­ial ska gås igenom av polisen vid en polisanmäl­an som gäller våld i nära relation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden