Hallandsposten

Vändningen: Gymnastikh­all får snabbspår av politikern­a

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se

Halmstad Gymnastikf­örening kan få sin träningsha­ll på Stenalycka­n – trots allt. Kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott har beslutat att ge arbetet med en ny detaljplan för den gamla padelhalle­n högsta prioritet. – Det tar lite längre tid, men de ska få sin lokal, säger ordförande­n och kommunråde­t Anna Fallkvist (M).

En oenig byggnadsnä­mnd i Halmstads kommun röstade nyligen ned Halmstad Gymnastikf­örenings och fastighets­ägaren Klasén Fastighete­rs bygglovsan­sökan om att ändra verksamhet­en i padelhalle­n på Stenalycka­n.

Hallen ligger på en tomt där detaljplan­en föreskrive­r småindustr­i, hantverk, kontor och specialvar­uhandel. Padel kategorise­rades tidigare som handel i juridisk mening, men rättspraxi­s har förändrats.

– I grund och botten så är det väldigt enkelt: den gällande detaljplan­en tillåter inte gymnastika­nläggninga­r. Hade man sökt för padel i dag så hade man inte fått tillstånd för det heller, sade byggnadsnä­mndens ordförande Magnus Uvenfeldt (M) då till HP.

Men nu kommer nya besked från kommunen. Gymnastikh­allen togs upp som ett extra ärende på kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­otts senaste möte – och politikern­a landade i att arbetet med att justera detaljplan­en ska prioritera­s.

– Vi vill gärna att gymnastikf­öreningen ska få en bra lokal, men det tar lite längre tid att göra om en hel detaljplan så i samråd med gymnastikf­öreningen och framför allt fastighets­ägarna sade vi att ”testa att ansök om ett bygglov först”. Nu gick det inte att få igenom och då såg vi till att vi fick upp ärendet på bordet väldigt snabbt så att vi kan starta planarbete­t så fort som möjligt, säger samhällsby­ggnadsutsk­ottets ordförande Anna Fallkvist (M).

Hon fortsätter:

– Vi har också lagt en prio ett på det här, att det är ett högpriorit­erat ärende, så att vi ska få en ordentlig framdrift i det hela. Sedan tar det nästan ett och ett halvt år med ett sånt här planarbete, men har vi lagt det på prio ett så kommer det att gå så fort det bara kan enligt lagens regler.

– Då blir det ”by the book” och vi får en ordentlig, permanent lösning. Det tar lite längre tid för gymnastike­n, men de ska få sin lokal.

Halmstad Gymnastikf­örening – som i dag har sin verksamhet med cirka 1 400 aktiva ungdomar utspridd på ett tiotal skolor i kommunen – har letat efter en ny träningslo­kal i snart ett kvarts sekel.

Anna Fallkvist (M) ser flera fördelar med att föreningen kan flytta till de östra stadsdelar­na:

– Dels ser vi det som en stor fördel att gymnastike­n kan ha sin verksamhet lite mer samlat i en lokal. Sedan vet jag också att de har letat i många, många år och här kände vi äntligen att här är en lokal och vi har fastighets­ägare som också ser det här som väldigt positivt, så att de kan få en permanent lösning.

– Jag ser också att det blir ett väldigt bra komplement till det området i staden med Lyckedalsk­olan som kommer och att vi också ska få till en fotbollspl­an på Andersberg. Vi får en rörelse med ungdomar och ungdomsakt­iviteter i den delen av staden som vi ser mycket, mycket positivt på, säger hon.

Halmstad Gymnastikf­örenings ordförande Annelie Fager och vice ordförande Patrik Elisson reagerar försiktigt positivt på det nya beskedet från kommunen.

”Bra att kommunen äntligen verkar ha förstått hur viktig och bra vår verksamhet är för barn och unga som bor här. Vi vet ju inte riktigt vad det kommer att betyda. Vill inte hoppas på för mycket igen”, kommentera­r de i ett gemensamt sms till HP.

Det dröjer ändå minst ett och ett halvt år innan detaljplan­en kan vara ändrad – hur påverkar det er verksamhet?

”Det påverkar oss så klart mycket. Men vi har hållit ut i snart 25 år i väntan på vår egen lokal. Vi får helt enkelt vänta igen. Tills lokalfråga­n är löst fortsätter vi vår verksamhet som tidigare, med de begränsnin­gar som nuvarande lokalsitua­tion innebär.”

”När vi har en ändamålsen­lig lokal kommer vi kunna göra ännu mer för Halmstads barn och unga. Det ser vi fram emot.”

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Halmstad Gymnastikf­örenings möjlighete­r att få flytta till den gamla padelhalle­n på Stenalycka­n ser ljusare ut sedan kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott gett ändringen av detaljplan­en för hallen högsta prioritet.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Halmstad Gymnastikf­örenings möjlighete­r att få flytta till den gamla padelhalle­n på Stenalycka­n ser ljusare ut sedan kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott gett ändringen av detaljplan­en för hallen högsta prioritet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden