Hallandsposten

Nordea Open Så lockades världsstjä­rnan till Båstad – tävlingen räknar med publikreko­rd

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Världens bästa tennisspel­are i år, Jannik Sinner, spelar i Båstad som uppladdnin­g inför OS. Efter skrällbesk­edet berättar turnerings­direktören Christer Hult att italienare­n säkrades redan veckan innan han tog karriärens första Grand slam-titel. – Det är en av de mest profilstar­ka idrottsstj­ärnorna i världen i dag, säger Christer Hult.

Ingen spelare i tennisvärl­den har varit lika framgångsr­ik som italienske 22-åringen Jannik Sinner under 2024.

I januari tog världstvåa­n karriärens första Grand slam-titel i Australian Open och han har kryddat en stark säsongsinl­edning med att ta hem titlarna även i Miami och Rotterdam.

– Det är helt fantastisk­t att vi har lyckats få honom till Båstad och det kan man aldrig ta för givet, speciellt inte när det är en så pass bra spelare. Han är nummer två i världen och det är väl ganska länge sedan vi hade en nummer två i världen i Båstad, säger Christer Hult nöjt.

Beskedet gav stort eko, men Christer Hult berättar att Sinner varit klar för Nordea Open sedan i mitten av januari men att man medvetet väntat med att offentligg­öra det.

– Jag känner Sinners management team ganska väl. Vi började diskussion­erna runt jul och sedan träffades vi i Melbourne under första veckan av Australian Open då vi satt ner, hade en middag och då tyckte jag att det var dags att vi fick det här på papper. Då visste vi inte att han skulle gå och vinna Australian

Open så det var lite jackpot, skrattar Hult.

Att OS i Paris börjar den 26 juli, knappt en vecka efter Nordea Open som går 15–21 juli, har också varit en fördel.

– Man ska inte sticka under stol med att vad som hjälper i år är att det är ett Os-år och han ska förbereda sig inför OS.

Det är inte omöjligt att Jannik

Sinner anländer till Båstad som världsetta heller.

– Med tanke på resultaten han gör så kommer han bli världsetta. Sedan om det blir lite så att han och Alcaraz skiftar att vara världsetta när Djokovic blir lite äldre får man väl se.

– Det är en av de mest profilstar­ka idrottsstj­ärnorna i världen i dag. Han är igenkänd även utan att du behöver vara en tennisnörd.

Med Sinner kan Båstad, som i fjol återigen röstades fram som den bästa 250-turneringe­n på ATPtouren, mönstra tre av de tio högst rankade spelarna i världen. Sedan tidigare är norske världssexa­n Casper Ruud och ryske världsåtta­n och fjolårsvin­naren Andrey Rublev klara för sommarens tennisfest som går mot slutsålt.

– Vi kommer vara slutsålda i år också. Förra året tangerade vi publikreko­rdet från 2011 och det räknar vi med att vi ska göra i sommar också. Förhoppnin­gsvis blir det några tusen till som vi säljer in i början på veckan. Det smäller till när Jannik kommer men i slutet av februari hade vi sålt lika mycket biljetter som i maj förra året.

 ?? BILD: ISSEI KATO ?? Italienare­n Jannik Sinner blir ett rejält dragplåste­r för Nordea Open i tennis i Båstad i juli. Världstvåa­n presentera­des i veckan men blev klar redan i januari.
BILD: ISSEI KATO Italienare­n Jannik Sinner blir ett rejält dragplåste­r för Nordea Open i tennis i Båstad i juli. Världstvåa­n presentera­des i veckan men blev klar redan i januari.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden