Hallandsposten

Marcus Antonsson om nya livet i Sydney: ”Bästa av två världar”

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

I helgen kan Marcus Antonsson skjuta sitt Western Sydney Wanderers till slutspel. Efter snart ett år i Australien stortrivs den förre Hbk:aren med livet ”down under” – även om två våldsdåd senaste veckan gör Marcus och fästmön Alice mer försiktiga. – Jag trodde inte att jag skulle trivas så här bra på andra sidan jorden, säger anfallaren.

Nedanför lägenheten breder floden Parramatta ut sig och bjuder på vackra vyer av den gamla Os-staden Sydney.

Efter en halv säsong i saudiska Aladalah FC gick Marcus Antonssons flyttlass i somras vidare till femmiljone­rsstaden på Australien­s sydostkust när Western Sydney Wanderers behövde en rutinerad målskytt som kan göra skillnad.

– Det är fantastisk­t. Man är här för fotbollen först och främst men att leva och bo i Sydney blir som ett äventyr vid sidan om också. Det blir lite av det bästa av två världar. Man får spela fotboll och vara i en väldigt fin klubb som har fina supportrar och bra stämning och samtidigt leva i Sydney parallellt. Vi trivs kanonbra, säger 32-åringen och syftar på fästmön Alice som flyttade med.

– Hon har alltid velat åka till Australien och specifikt Sydney så det var en jäkla grej för henne att det blev så.

I området där paret bor finns en country club med pool, gym och restaurang. Till city tar det 25 minuter med färjan.

– Vi gillar att utforska och det är en så stor stad så man gör inte samma sak två gånger. Samma sak med stränderna, det finns så många så vi har inte sett alla än.

Det låter lyxigt?

– Ja, det är det ju. Australien har en jäkligt nice livsstil överlag, väldigt avslappnat och gött. Och där hjälper vädret till så klart.

Därför var det chockartat när sex personer dödades av en gärningsma­n i köpcentrum­et Bondi Junction Westfield i lördags.

– Vi var i det shoppingce­ntret en vecka innan det hände. Vi spelade derby den eftermidda­gen och arenan ligger nära. Det är alltid obehagligt och framför allt otroligt tragiskt med dem som omkom och alla drabbade. Man tänker på hur hemskt det är, säger Marcus Antonsson.

Två dagar senare, i måndags, knivhöggs en biskop i västra Sydney i ett misstänkt terrordåd.

– Sedan vi kom hit har vi känt att det är väldigt tryggt i jämförelse med Europa och övriga världen de senaste åren. Men man blir lite mer varsam och vill inte gå på stan och bland för mycket folkmassor.

I den kontexten blir fotbollen liten.

Men det är ju tack vare fotbollen som Marcus Antonsson tog klivet ”down under”.

Han tycker att det är svårt att jämföra kvaliteten i A-league med allsvenska­n,

som han lämnade efter succéåret med IFK Värnamo 2022.

– Fotbollen är väldigt fysisk. Det är mycket springa, löpa, tackla. Den är lite engelsk, Championsh­ip-inspirerad.

Lönetaket i ligan gör dock att det styrkemäss­igt är en jämn liga.

– Det är väldigt tajt redan på förhand så det finns inga enkla matcher. Det är roligt.

Som en av lagets stjärnor är Antonsson värvad för att skjuta laget till slutspel – till att börja med.

Med två omgångar kvar kan fortfarand­e Western Sydney Wanderers ta sig till slutspel som sjätte och sista lag trots bara tre segrar på de elva senaste matcherna. Men då krävs seger mot jagande Melbourne City, en poäng efter, under lördagen.

En förlust kan bli ödesdiger.

– Vi har verkligen sjabblat till det. Det har varit lite hack i maskinerie­t och vi har inte riktigt haft flytet. Det blir som en final inför finalspele­t.

Väl i ett slutspel kan sedan allt hända.

– Jag vill vinna med Wanderers, det hade varit fantastisk­t. Vi har möjlighete­n redan i år men får vi bygga ännu längre tror jag definitivt att man kan göra det till nästa år också.

Marcus Antonsson berättar att flera tunga domslut har gått emot både honom själv och laget den här säsongen. Det har knappast gjort den förre Hbk:aren till en Var-förespråka­re.

– Det kan jag lova att jag inte har blivit. Har man inte spelat med VAR är det svårt att uttala sig men nu har jag varit i både Saudiarabi­en och här och det funkar inte över huvud taget. Premier League och toppligorn­a i Europa har lite mer utvecklade system men även där tar det bort glädjen. Nej, VAR ska försvinna tycker jag.

I Sverige är Var-frågan en hett diskussion­sämne. Marcus Antonsson har en tydlig åsikt.

– Om man ens diskuterar att införa det så går det inte att göra halvdant. Min erfarenhet här i Australien är att det är halvdant. De har inte tillräckli­gt med vinklar, inte tillräckli­gt med kameror för att kunna göra en vettig bedömning. Då är det bara att kasta. Det blir komedi av det. Ska man göra det ska man verkligen försöka få det bästa, annars förstör det bara.

Så fullt ut eller inte alls?

– Ja, verkligen. Det jag i så fall skulle förespråka är goal line technology för det är där matcher kan avgöras om bollen är över linjen eller inte.

Med tanke på tidsskilln­aden är det inte helt lätt att ha koll på de gamla lagkamrate­rna i HBK för Marcus Antonsson.

Men han försöker så gott det går och gläds över sex inspelade poäng på de tre första matcherna.

– Det är ändå en skön inledning. Det känns som av det jag har sett att man har haft marginaler­na med sig. Det är sånt som kan bli viktigt när det börjar dra ihop sig i slutändan. Momentum är alltid viktigt för man får ett go i laget.

” Man får spela fotboll och vara i en väldigt fin klubb som har fina supportrar och bra stämning och samtidigt leva i Sydney parallellt. Vi trivs kanonbra.

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Den förre Hbk-anfallaren Marcus Antonsson stortrivs i Sydney där han bor tillsamman­s med fästmön Alice Gustafsson sedan förra sommaren. ”Att leva och bo i Sydney blir som ett äventyr vid sidan om också.”
BILDER: PRIVAT Den förre Hbk-anfallaren Marcus Antonsson stortrivs i Sydney där han bor tillsamman­s med fästmön Alice Gustafsson sedan förra sommaren. ”Att leva och bo i Sydney blir som ett äventyr vid sidan om också.”
 ?? ?? I helgen kan Marcus Antonsson bli klar för slutspel med Western Sydney Wanderers. Här med fästmön Alice och svärföräld­rarna Anneli och Kjell-arne.
I helgen kan Marcus Antonsson bli klar för slutspel med Western Sydney Wanderers. Här med fästmön Alice och svärföräld­rarna Anneli och Kjell-arne.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden