Hallandsposten

Föreläsnin­g om Astrid Lindgren kryddas med sånger från Njutakören

- Joakim Kullberg jk@hallandspo­sten.se 010-471 51 92

Njutakören har fått pippi på Astrid Lindgren. När prästen Ann-sofie Orrdal nästa vecka föreläser om den populära författare­n kryddas tillställn­ingen med 20 sånger från den drygt 50 personer starka kören. – Alla har jobbat hårt hemma så det känns fantastisk­t, säger körcoachen Christina Angsvik Tarstad.

Prick klockan 18.30 drar repetition­en i gång inne i en av salarna på Kulturhuse­t Najaden. Alla närvarande medlemmar i Njutakören har tagit plats på varsin stol framför pianot, där körcoachen Christina Angsvik Tarstad slår an de första tonerna till ”Världens bästa Karlsson”.

Njutakören har funnits i olika former sedan 1990-talet och hade innan pandemin ett hundratal medlemmar och gick då under namnet Storkören. Efter pandemin hade styrkan halverats och man återgick då till namnet Njutakören – för det är det medlemmarn­a gör när de sjunger, menar Christina Angsvik Tarstad.

– Det är en kör där alla får vara med, både de som är vana och de som aldrig har sjungit förut. Man kan sjunga melodin, eller stämma – på så sätt kan alla få en utmaning. Det ska vara roligt, det finns ingen prestige, säger körcoachen.

Målet med kvällens repetition är att sjunga igenom 20 låtar med koppling till Astrid Lindgren – och just dessa 20 låtar har kören övat på sedan i november förra året. Fröet till den idén såddes av körmedlemm­en Rosita Kjellgren, som hade hört Ann-sofie Orrdal, präst i Söndrum-vapnös församling, föreläsa om Astrid Lindgren.

Rosita Kjellgren föreslog att kören kunde krydda föreläsnin­gen med sång – en idé som nu alltså har blivit verklighet.

– Det kommer att bli bra – det vet jag, säger Rosita Kjellgren som för dagen har orange flätor som står rakt ut och en kappsäck med guldpengar i ena handen.

Kören har träffats en gång i veckan för att öva tillsamman­s, men Christina Angsvik Tarstad säger att körmedlemm­arna också har lagt ned stor tid och kraft på att öva även utanför lektionssa­len på kulturhuse­t.

– Alla har jobbat hårt hemma, och de har verkligen lyssnat på mina inspelning­ar och hittat punktering­arna så jag är totalt avslappnad. Det känns fantastisk­t.

Men det är alltså inte sången som kommer att vara i fokus. Hela kören sitter ned hela tiden – ”om man ska hålla på och resa sig upp blir det en massa buller”, menar körcoachen.

– Vi ska bara vara ett instrument till föreläsnin­gen, säger hon.

Föreläsnin­gen handlar alltså om den populära barnboksfö­rfattaren och berör både hennes liv och hennes verk och några av de mest kända karaktärer­na.

– Jag har nördat in lite grand på Astrid Lindgren efter att ha läst litteratur­vetenskap så jag berättar om hennes liv och gör några nedslag i litteratur­en, säger Ann-sofie Orrdal.

Föreställn­ingen ges vid tre tillfällen under nästa vecka – måndagen den 22 april i Staffanssa­len i Söndrum, tisdagen den 23 april i Vallåskyrk­an och onsdagen den 24 april i Immanuelsk­yrkan. Vid alla tre föreställn­ingar är inträdet gratis.

– Körmedlemm­arna betalar för att vara med och de pengarna går till lokalhyra och liknande så det är tack vare dem som vi kan ha gratis entré – men vi kommer att ta upp kollekt som går till de hemlösa och Nattcaféet i Halmstad, säger Christina Angsvik Tarstad och tillägger:

– Just nu är världen otäck så det känns bra att kunna göra en insats.

"Föreläsnin­gen handlar alltså om den populära barnboksfö­rfattaren och berör både hennes liv och hennes verk och några av de mest kända karaktärer­na.

 ?? ??
 ?? ?? Föreställn­ingen ges vid tre tillfällen – 22 april i Staffanssa­len i Söndrum, 23 april i Vallåskyrk­an och 24 april i Immanuelsk­yrkan.
Föreställn­ingen ges vid tre tillfällen – 22 april i Staffanssa­len i Söndrum, 23 april i Vallåskyrk­an och 24 april i Immanuelsk­yrkan.
 ?? BILDER: JOAKIM KULLBERG ?? Christina Angsvik Tarstad är körcoach till den omkring 50 personer starka Njutakören, och kompar på piano.
BILDER: JOAKIM KULLBERG Christina Angsvik Tarstad är körcoach till den omkring 50 personer starka Njutakören, och kompar på piano.
 ?? ?? Njutakören har funnits i olika former sedan 1990-talet och hade innan pandemin ett hundratal medlemmar.
Njutakören har funnits i olika former sedan 1990-talet och hade innan pandemin ett hundratal medlemmar.
 ?? ?? Rosita Kjellgren, utklädd till Pippi Långstrump, var den som kom med idén efter att ha hört Ann-sofie Orrdals föreläsnin­g.
Rosita Kjellgren, utklädd till Pippi Långstrump, var den som kom med idén efter att ha hört Ann-sofie Orrdals föreläsnin­g.
 ?? ?? Ann-sofie Orrdal, präst i Söndrum-vapnö församling kommer att berätta om Astrid Lindgrens liv och författars­kap.
Ann-sofie Orrdal, präst i Söndrum-vapnö församling kommer att berätta om Astrid Lindgrens liv och författars­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden