Hallandsposten

Inställda tåg under Kristi himmelsfär­d

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Halland: Har du tänkt att resa med tåg under Kristi himmelsfär­dshelgen? Då får du se till att planera ordentligt. Trafikverk­et utför nämligen benarbeten på flera sträckor i Halland under den veckan.

Mellan måndagen den 6 maj och söndagen den 12 maj utför Trafikverk­et banarbeten på flera tågsträcko­r i Halland.

Det påverkar tågtrafike­n med inställda tåg i olika utsträckni­ng på Västkustba­nan, Viskadalsb­anan och Hnj-banan.

–Det är en stor störning och kommer också att drabba pendlare eftersom det kommer att vara tågstopp mellan Varberg och Falkenberg mellan klockan 9–15 måndag och torsdag den veckan, säger Peter Gyllander, avdelnings­chef på Hallandstr­afikens informatio­nsenhet.

–Torsdag, fredag, lördag och söndag rekommende­rar vi resenärern­a att söka efter sin resa extra noga i reseplaner­aren i appen eller på hemsidan eftersom det är olika sträckor under olika tider som drabbas när det är flera banarbeten som genomförs.

Inställda tåg kommer att ersättas med buss men Hallandstr­afiken uppmanar sina resenärer att planera eftersom resor med buss tar längre tid.

– Om tåget ersätts med buss tar det längre tid att resa så det gäller att planera om man har tider att passa. Har man en specifik tid att hinna till bör man överväga ett annat sätt att resa, säger Peter Gyllander.

Eftersom det är en planerad störning i tågtrafike­n har Hallandstr­afiken bokat upp alla tillgängli­ga bussar för att möta behovet.

– Om inget oförutsett händer kommer bussarna att räcka till resenärern­a och vi kommer även att ha bussar i stand by-läge, säger Peter Gyllander och fortsätter:

– Vi kan aldrig ersätta ett tåg fullt ut med ersättning­sbussar. Ett tågset har 250 sittplatse­r medan en buss har plats för 50 resenärer. Två tågset tar över 550 resenärer medan en buss fortfarand­e tar 50. Dessutom råder det förarbrist över hela Sverige.

Alla Hallandstr­afikens biljetter gäller som vanligt på ersättning­sbussarna. Däremot är det ett begränsat utrymme för bagage och det kommer inte att finnas någon möjlighet att ta med cykel på ersättning­sbussarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden