Hallandsposten

Sverige inte prio för rysk desinforma­tion

Sverige är inte ett prioritera­t mål för desinforma­tionskampa­njer inför Eu-valet. Men det kan ändras snabbt, enligt statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

- Johanna Ekström Anja Haglund TT

Runt om i Europa kommer varningar om försök till desinforma­tion, cyberattac­ker och påverkan i syfte att sabotera Eu-valet i juni. Just nu finns dock inga omedelbara kända hot mot Sverige, enligt statsminis­tern.

– Vi verkar vara ett potentiell­t mål men inte ett prioritera­t mål. Men detta kan snabbt förändras. Därför krävs det också en betydande vaksamhet, säger Ulf Kristersso­n på en pressträff efter ett möte med riksdagens partiledar­e och Nationella säkerhetsr­ådet.

Det främsta hotet för olika desinforma­tionskampa­njer och cyberattac­ker kommer från Ryssland, säger Magnus Hjort, generaldir­ektör på Myndighete­n för psykologis­kt försvar (MPF), som också deltog på mötet.

– Vi ser att det har byggts upp en infrastruk­tur för påverkan från rysk sida, som redan är på plats. Det finns särskilda webbplatse­r, kopior av olika sajter, konton på sociala medier och så vidare som kan användas för att försöka påverka valet.

Mycket handlar om att diskredite­ra Ukraina och få väst att sluta stödja dem, säger han. Som exempel på diskredite­rande budskap nämner han att Ukraina skulle vara nazistiskt och ingen riktig stat, att stödet inte kommer att hjälpa och att sanktioner­na mot Ryssland bara kommer att skada väst.

Regeringen och myndighets­cheferna hävdar att Sverige står väl rustat mot påverkansf­örsök och sabotage.

– Vi har scenario-diskussion­er om allt från påverkansk­ampanjer och cyberattac­ker till fysiska attacker mot vallokaler och bombhot, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigh­eten.

Hon säger samtidigt att det inte går att skydda sig hundraproc­entigt mot en kraftfull it-attack. Vid riksdagsva­let 2018 drabbades Valmyndigh­eten av en överbelast­ningsattac­k som slog ut myndighete­ns sajt under valkvällen.

Socialdemo­kraterna och Centerpart­iet kallade efter mötet regeringen­s agerande för yrvaket.

”Det är sex veckor kvar till valet och regeringen har varken lagt några särskilda uppdrag till myndighete­rna eller haft samtal med sociala medie-jättarna”, säger S partiledar­e Magdalena Andersson i ett skriftligt uttalande.

MPF uppger dock att man har en god dialog med tech-bolagen.

 ?? BILD: CHRISTINE OLSSON ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) i Rosenbad på tisdagen.
BILD: CHRISTINE OLSSON Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) i Rosenbad på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden