Hallandsposten

Kristersso­n: Kräver tuffa prioriteri­ngar

- Maria Davidsson Anja Haglund TT

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n säger att det kommer att kräva tuffa prioriteri­ngar när försvaret ska växa framöver. Socialdemo­kraterna vill ha en ny beredskaps­skatt. – Det finns en risk att vård, skola och omsorg kommer att drabbas, säger Peter Hultqvist (S).

Försvarsbe­redningen, där alla riksdagspa­rtier ingår, föreslår att försvarets budget ska öka med 53 miljarder kronor till 2030. Men de har inte svaret på var pengarna ska komma ifrån.

Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et vill se en beredskaps­skatt, riktad mot de med höga inkomster och kapitalvin­ster.

Annars är risken att försvarssa­tsningarna går ut över välfärden, varnar S försvarspo­litiske talesperso­n Peter Hultqvist.

– De här beloppen är så stora att de riskerar att tränga ut andra angelägna behov i statskassa­n, säger han.

Han påpekar att vård, skola och omsorg också är en del av det som måste fungera i en kris eller krigssitua­tion.

Hultqvist beklagar att partierna inte lyckats komma överens om finansieri­ngen.

– Det är ett problem därför att en sån här överenskom­melse står på bättre grund om man också har en gemensam syn på finansieri­ngen, säger Hultqvist.

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n avfärdar dock en beredskaps­skatt.

– Det är väl ingen hemlighet att partierna till vänster alltid ser skäl att höja skatten, och så är det den här gången också förutsätte­r jag. Men det är inte vår väg framåt, säger Ulf Kristersso­n.

Han pekar på att Sverige har välskötta statsfinan­ser och att det nu ljusnar i ekonomin. Men det kommer också att krävas prioriteri­ngar.

– I den här säkerhetsp­olitiska tiden måste vi kunna prioritera det svenska försvaret, och jag uppfattar att det nu finns fullständi­g enighet om att det är en viktig politisk uppgift, säger Kristersso­n.

Exakt vilka områden som han kan tänka sig att dra ned på när prioriteri­ngarna ska göras vill han inte svara på. Det blir en uppgift för kommande budgetförh­andlingar.

Liberalern­as Anna Starbrink framhåller att försvarsbe­redningen historiskt inte haft i uppdrag att lämna förslag på finansieri­ng.

– Det är en ny idé från opposition­en och har bara handlat om från Socialdemo­kraternas sida att tvinga fram en ny skattehöjn­ing via försvarsbe­redningen, och det vill vi andra inte gå med på, säger hon.

 ?? ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).
ARKIVBILD: ANDERS WIKLUND Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden