Hallandsposten

Riskabelt att glömma bort chefens arbetsmilj­ö

Chefens arbetsmilj­ö faller ofta mellan stolarna, visar en ny rapport. – Man tänker inte på chefen som en medarbetar­e, säger Malin Cato från Arbetsmilj­överket.

- Beata Wallsten TT

Under perioden juni 2022 till december 2023 genomförde Arbetsmilj­överket 1 100 inspektion­er gällande arbetsmilj­ön inom privat sektor för så kallade första linjens chefer, alltså de chefer som är närmaste chef för majoritete­n av medarbetar­na på en arbetsplat­s.

På 65 procent av arbetsplat­serna fanns brister när det kom till arbetsmilj­öarbetet för de cheferna.

– Man tänker inte på chefen som en medarbetar­e med en egen arbetsmilj­ö, säger Malin Cato, som är arbetsmilj­öinspektör och projektled­are vid Arbetsmilj­överkets avdelning för inspektion.

De största problemen som upptäcktes handlade om chefernas arbetsbela­stning, arbetstid och brister i rutinerna kring rapporteri­ng av kränkande särbehandl­ing.

– De närmsta cheferna får ofta arbetsuppg­ifter både uppifrån och nedifrån som man måste hantera, vilket gör att arbetsbela­stningen kan bli hög, säger hon.

Ofta exkluderas även cheferna när medarbetar­undersökni­ngar, skyddsrond­er eller medarbetar­samtal genomförs. Detta kan leda till att de arbetsmilj­öfrågor som berör cheferna hamnar ytterligar­e under radarn.

Dessutom finns det sällan skyddsombu­d som represente­rar de närmsta cheferna.

– Chefen är ofta skyddsombu­dets egna chef, och ofta även motpart när skyddsombu­den ska represente­ra medarbetar­na. När skyddsombu­det plötsligt ska tänka om och represente­ra chefen så blir det en ganska konstig sits.

En stor risk med bristerna som uppmärksam­mats är att det kan leda till ohälsa bland cheferna.

ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T

Även att alla på arbetsplat­sen får det sämre när chefen är för stressad.

– Det skapar en kultur av att man som chef ska stå ut med vissa risker för att göra karriär.

 ?? ?? Chefer glöms ofta bort när det kommer till viktigt arbetsmilj­öarbete.
Chefer glöms ofta bort när det kommer till viktigt arbetsmilj­öarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden