härliga husjdur

Guide för ägare av smågnagare

- Text: Adam Millward

Om du längtar efter en liten kompis som kan ge dig lite mer än en guldfisk, men som inte kräver lika mycket som en hund eller katt, kan en mjuk liten sötnos vara det perfekta sällskapsd­juret för dig!

Du tror kanske att ett litet djur innebär mindre besvär. Även om det på sätt och vis stämmer får du inte tro att ett litet djur, som en kanin eller hamster, innebär mindre ansvar än till exempel en hund eller katt. Även när det gäller små djur bör du ta dig tid att tänka igenom allt innan du bestämmer dig. En gnagare behöver någonstans att bo (buren måste rengöras regelbunde­t), mat och rent vatten, en pälskontro­ll då och då, medicin, pälsvård och sist men inte minst kärlek och uppmärksam­het.

Med det sagt har en liten gnagare massor av fördelar. Den behöver inte så stor plats, troligen behöver den inte komma utanför hemmets fyra väggar och den kräver mindre av din tid än de större husdjuren. Den största fördelen är kanske att det finns lika många typer av smågnagare som det finns olika livsstilar.

Kaniner, illrar och marsvin är det bästa alternativ­et för dem som önskar sig en ny familjemed­lem att tycka om i flera år framöver. I andra änden av skalan har vi möss, hamstrar och gerbiler, som kan lämpa sig som ett första husdjur till en tonåring eftersom de inte blir så gamla. En annan sak som du måste tänka på innan du sticker iväg till zoobutiken är om du vill ha ett nattaktivt djur eller ett djur som är vaket på dagen. Degur och gerbiler är mest aktiva på dagen medan hamstrar, råttor och möss är mer igång på nätterna. Tänk noga igenom vad som passar din livsstil bäst så slipper du ångra dig när det är för sent.

Smågnagare kräver som sagt mindre av daglig skötsel, men du måste ändå avsätta tid åt dem varje dag, och några av dem kräver lite mer än andra. Råttor och illrar är exempelvis både kärvänliga och intelligen­ta djur och trivs bäst om de får mänsklig kontakt och mental stimulans. Kaninen föredrar däremot att komma fram till dig när den har lust att få uppmärksam­het för att sedan gå sin väg när den vill vara ifred. Hamstrar är självständ­iga djur som inte gillar alltför mycket stoj och stök.

Barn behöver vägledning när det gäller hanteringe­n av djur. Så har du små barn är det viktigt att det alltid är en vuxen med när barnen ska klappa eller leka med djuret. På så vis undviker du att djuret blir stressat eller så uppskrämt att det bits eller rivs.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden