härliga husjdur

En vänlig fågel

Hönshjärno­r? Nej, knappast! Hönor är trevliga husdjur som ger dig en Gia bonus!

- Text: Ella Carter

Den som skaffar sig höns kommer troligen att bli positivt överraskad. Hönor är inte bara mycket vänliga fåglar, att ha dem inpå husknuten innebär dessutom en rad fördelar.

Först och främst bör du fundera på om du har tillräckli­gt med plats. Hönor är mycket sociala och trivs bäst i flock, så du bör absolut skaffa dig fler än en. Hönorna behöver ett ljust och dragfritt ställe där de kan vila på sittpinnar och de behöver värpreden och snäcksand. Vidare behöver de ett tryggt område där de kan gå och sprätta och picka. Alla hönor ska stängas in i hönshuset varje kväll och släppas ut igen på morgonen, så fundera först på om det är något du kan tänka dig att göra.

Det finns flera olika raser att välja mellan, försök att ta reda på så mycket möjligt i förväg så att du får en ras som passar dig med tanke på storlek och temperamen­t. Vilket foder du behöver beror på vilken ras du väljer, men hönsfoder i form av pellets och snäcksand är något alla höns behöver! Se till att det alltid finns friskt rent vatten tillgängli­gt och ge gärna hönorna grönsaker, frukt och matrester. Då får de en varierad kost och du får mindre matavfall.

Verkar det lockande med fler fjäderkläd­da vänner? Då kan du fundera på gäss eller ankor. De har ungefär samma behov som höns och är minst lika trevliga. Men förutom ett hus och ett inhägnat område behöver ankorna även en damm de kan simma i. Gäss kan vara lite enklare, för de behöver bara ett bekvämt vindskydd och gott om plats så att de kan gå fritt och beta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ankor är jättefina husdjur, men kräver mycket renhållnin­g och skötsel.
Ankor är jättefina husdjur, men kräver mycket renhållnin­g och skötsel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden