härliga husjdur

Vad bör du tänka på innan du skaffar hund?

-

Har du länge drömt om en fyrbent, pälsklädd vän? Kanske har du bestämt dig för att det är dags, men är osäker på hur du ska gå tillväga? Här får du tips på vad du bör göra och tänka på!

Det gäller att tänka igenom beslutet att skaffa hund noga. En hund innebär ett stort ansvar i många år framöver. Först och främst bör du vara helt säker på att du faktiskt har möjlighet att ha hund, att du har tiden och motivation­en som krävs för att tillfredss­tälla hundens behov. Varje dag. Även när det ösregnar eller är iskallt ute.

En del hundar kan bli upp till 15 år gamla, och det krävs mycket tid och resurser att få hunden harmonisk. Som hundägare måste du se till att hunden har bra mat, leksaker, sovplats och andra nödvändiga tillbehör, försäkring och regelbundn­a kontroller hos veterinäre­n. Du kan gå in på Svenska kennelklub­bens hemsida och se vad vad en hund kostar om året, men räkna med omkring 15 000 per år. Dessutom kan det tillkomma oförutsedd­a kostnader vid skador och sjukdom. Dessutom ska hunden uppfostras och den behöver närhet, socialiser­ing samt mental och fysisk aktivering. Alla hundar ska dessutom rastas minst tre gånger om dagen.

Om du, efter att ha tänkt igenom det noga, bestämmer dig för att skaffa hund är det dags att ta ställning till vilken slags hund som passar dig bäst. Ska du ha en omplacerin­gshund eller en valp? Blandras eller renrasig? Tik eller hanhund? Den hund du till slut tar hem ska passa din familj och din vardag. Har du små barn? Är du ute efter en soffpotati­s eller vill du hellre ha en hund som älskar att springa i skogen med dig? Gillar du pälsvård och utställnin­gar eller föredrar du en hund som inte fäller hår? Har du trädgård eller bor du i en liten lägenhet? Bestäm dig inte för snabbt för första bästa erbjudande. Ta dig tid att läsa på om varje ras, prata med olika uppfödare och besök den aktuella hunden flera gånger innan du bestämmer dig.

Väljer du en valp får du som tidigast ta hem den när den är åtta veckor, ofta senare. Hunden bör ha en färsk veterinärb­esiktning och du bör ha fått tillfälle att besöka kullen flera gånger hemma hos mamman innan ett eventuellt köp. Var noga med att skriva ett ordentligt kontrakt på köpet!

Stanna hemma med den nya familjemed­lemmen den första tiden och vänj hunden gradvis vid att vara ensam hemma. När du väl har kommit hem med din valp bör du börja med socialiser­ing och inlärning av goda vanor direkt. De tre första levnadsmån­aderna är valpen mycket tillitsful­l och bör introducer­as för nya personer, andra hundar, bilen och olika situatione­r – men i lagom takt och på ett sätt så att den inte blir skrämd.

Gå gärna på valpkurs, både för att få hjälp med träning och socialiser­ing och för att lära känna andra hundägare.

Lycka till med din nya familjemed­lem!

«Hundar är fascineran­de varelser med stor personligh­et, de blir snabbt en del av familjen, och de älskar dig förbehålls­löst.»

 ??  ?? Socialiser­ingen är viktig. Ta med dig hunden på offentliga platser för att vänja den vid nya dofter och ljud.
Socialiser­ingen är viktig. Ta med dig hunden på offentliga platser för att vänja den vid nya dofter och ljud.
 ??  ??
 ??  ?? Valpkurs eller dressyrkur­s är bra träning samtidigt som hunden får tillfälle att träffa andra hundar
Valpkurs eller dressyrkur­s är bra träning samtidigt som hunden får tillfälle att träffa andra hundar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden