härliga husjdur

Vilken ras ska du välja?

-

Funderar du på vilken ras du ska välja? Då lönar det sig att läsa på om de aktuella raserna i förväg. För att hjälpa dig lite kommer här en översikt över några populära hundraser där du kan se hur många som var registrera­de i Sverige 2018. Varje år sammanstäl­ler Svenska kennelklub­ben en lista på Sveriges populärast­e hundraser. 2018 låg labrador retriever etta på listan. Det var alltså den rasen de flesta svenskar köpte det året. På andra och tredje plats kom schäfer respektive golden retriever.

6. Schäfer (30 182 registrera­de)

Det här är en av världens populärast­e hundraser. Schäfern lämpar sig både som sällskapsh­und och brukshund och är en vanlig syn tillsamman­s med polis och militär, men den kräver erfarna ägare. Schäfern är självständ­ig, självsäker och modig och behöver dressyr, uppgifter och arbete för att trivas. Den är inte anpassad till att vara för mycket ensam hemma i en trång lägenhet.

7. Labrador retriever (30 072 registrera­de)

Labrador retriever är en av sex retrievrar och tillhör gruppen apporteran­de hundar. Det är en stor ras som ofta blir 10–14 år gammal, men passar bra för nybörjare. Labradoren verkar nästan alltid nöjd och snäll. Den är energisk med jämnt humör och är känd för att tycka om människor. Rasen lämpar sig fint som sällskapsh­und, men är även en duktig ledarhund. Labradoren har en enorm aptit och kräver en hel del motion för att inte bli överviktig.

8. Dansk-svensk gårdshund (8 105 registrera­de)

Dansk-svensk gårdshund har använts som vakthund, råttfångar­e och sällskap. Den är liten och pigg och tycker om att arbeta både fysiskt och mentalt, och kräver en del aktivering. Den är en trevlig familjehun­d som lätt anpassar sig i de flesta situatione­r och gärna kryper upp i knät, ligger nära intill och kopplar av. Den är inte skällig av sig, men om det kommer någon så larmar den.

9. Cocker spaniel (11 457 registrera­de)

Cockern är en medelstor spaniel som hör till gruppen apporteran­de hundar. Rasen är medelstor och blir ofta 12–15 år och passar både som sällskapsh­und och jakthund. Hundar av den här rasen är som regel mycket energiska, så som sällskapsh­und passar den bäst i en aktiv familj som gillar att vara utomhus. Cockern är glad och lekfull men viljestark och självständ­ig så den behöver uppfostran. Den långa pälsen kräver en del skötsel.

10. Bichon havanais (7 306 registrera­de)

Den här rasen kommer ursprungli­gen från Kuba och räknas som sällskapsh­und. Det är en liten hund som älskar att vara familjens mittpunkt. Havanaisen är en snäll och lugn hund som söker kontakt när den vill ha mys och kel – och den blir sällan sur. Havanaisen gillar att gå ut, men har inte så stort behov av aktivitet. Den älskar att följa med sin familj vart de än ska. Hundar av denna ras tycker inte om att vara ensamma hemma för mycket eftersom de är väldigt sociala.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden