härliga husjdur

10 populära raser

Här är några av Sveriges populära raser

-

1. Border Collie (12 342 registrera­de)

Border collie är en mycket energisk och uthållig brittisk fårhund av collietyp. Även om border collien är en lättlärd hund kräver den mycket aktivitet. Får den inte använda sina instinkter och sin arbetskapa­citet kan det snabbt bli jobbigt för ägaren. Därför rekommende­ras inte border collien som förstagång­shund. Border collien är framavlad som brukshund med god hälsa, smidighet och ett trevligt temperamen­t. En fenomenal arbetshund.

2. Rottweiler (15 143 registrera­de)

Rottweiler­n är en brukshund och behöver mental stimulans, men passar även väl som aktiv familjehun­d. Den är ofta vänlig och godmodig, tillgiven, följsam, lydig och arbetsvill­ig, men den har också en stark vaktinstin­kt. Skaffar man en rottweiler ska man vara beredd på att den behöver flera timmars daglig motion och mental stimulans för att bli en bra familjemed­lem.

3. Fransk bulldog (9 877 registrera­de)

Fransk bulldog är en utpräglad sällskapsh­und. Den är trevlig, humoristis­k, aktiv och är ofta väldigt personlig och trivs med uppmärksam­het. Den uppskattar en rask promenad, men behöver inte långa joggingrun­dor. Allergier och hudbesvär är vanligt förekomman­de hos den här rasen. De kan också ha problem med skelett och leder samt att andningsfu­nktionen kan påverkas om nosen är överdrivet kort.

4. Golden retriever (25 083 registrera­de)

Golden retriever tillhör de brittiska retrievern­a och är mycket populär. Detta är en brukshund och sällskapsh­und som passar fint till aktiva nybörjare eftersom den är känd för att vara mycket social och trevlig. Som de flesta retrievera­r är golden retrievern en utmärkt allroundhu­nd, och lämpar sig fint inom de flesta brukshunds­grenar. Det här är en mjuk hund som lätt knyter an till hela familjen.

5. Chihuahua (24 194 registrera­de)

Chihuahuan är världens minsta hund och väger bara mellan ett och tre kilo. De är utmärkta sällskapsh­undar och gillar uppmärksam­het samt är lojala sina ägare. De kan dock vara lite bitska mot främlingar och mot barn. De kan också uppfattas som skälliga. Trots att de är små är de aktiva och gillar att vara sysselsatt­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden