härliga husjdur

Hundens anatomi

-

Hundar är både goda komiker och bra modeller. De imponerand­e, välanpassa­de djuren har kvar sina fantastisk­a egenskaper som de utvecklat sedan de levde i flock med andra hundar. Här kan du se vad som döljer sig inuti hunden när du fotografer­ar den.

Nos

Tack vare de 300 miljoner luktceller­na i nosen har hunden ett fantastisk­t luktsinne. Vi människor har bara futtiga 6 miljoner luktceller!.

Tänder

De små, spetsiga valptänder­na ersätts med större tänder som är anpassade att slita sönder kött med.

Tassar

Hundar har tjocka trampdynor och fyra klor som den inte kan dra in. Dessutom har de en femte klo som sitter lite längre upp på benet och kallas sporre.

Öron

Hunden har otroligt bra hörsel, bland annat tack vare den välutveckl­ade muskulatur­en runt öronen som gör att hunden kan röra på öronen för att lokalisera ljud.

Skelett

Hunden har ett smidigt skelett och «flytande skulderbla­d» – något som gör den till en fantastisk löpare.

Matsmältni­ng

Det är ingen hemlighet att hundar kan äta massor av äckliga saker. Håll koll på vad din hund äter och hur det påverkar matsmältni­ngen.

«Innan du skaffar hund bör du tänka igenom vad du egentligen vill ha. Vill du ha en luden soffpotati­s eller en pigg träningsko­mpis?»

Svans

Hundens svans fungerar som en balansstån­g när den rör sig. Den är dessutom avgörande för kommunikat­ionen med andra hundar och människor.

Päls

Olika hundraser har väldigt olika päls. En del raser har tjock underpäls medan andra har sträv, kort päls. Det är också stor variation när det gäller pälsens färg och teckning.

 ??  ?? Ett av sju hushåll i Sverige har hund.
Ett av sju hushåll i Sverige har hund.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden