härliga husjdur

Träning och godis

Två saker som går hand i hand! En av de bästa metoderna för att stärka relationen mellan dig och hunden är genom träning och belöning med smaskiga godbitar – och lite lyx.

-

Det bästa rådet när det gäller träning är att bli bästis med din hund. Hundar är mycket sociala flockdjur och den bästa belöningen de kan få är att vara en i familjen. En bra grogrund för att få en väluppfost­rad hund är att lära den att den aldrig har det bättre än när den är med dig. Hunden måste lära sig att det lönar sig att göra dig nöjd eftersom du har de bästa godisbitar­na och gärna delar ut dem när den har gjort något bra.

Även om det bästa är att börja tidigt, kan du träna med hundar i alla åldrar. En valp mår bra av att gå på valpkurs med andra hundar – det är ett bra sätt att socialiser­a den samtidigt som du får chans att lära dig grunderna. Men det finns lydighetsk­urser för äldre hundar också. Allt du behöver är motivation och fickan full med godis.

Det bästa är att träna lite och ofta. Helst varje dag. Börja med några enkla kommandon och ge hunden massor av beröm, klappar och godis när den gör något rätt. Om den är olydig korrigerar du den bäst med ett enkelt och tydligt «nej» innan du fortsätter med övningen. Märker du att du är på väg att bli frustrerad bör du försöka hitta ett positivt sätt att avsluta övningen (till exempel få hunden att göra en övning du vet att den kan), för då är det bättre att prova igen en annan dag. Träning ska alltid vara positivt och trevligt!

Förutom att lära sig nya trick och träna älskar hundar att leka. Vill du stärka er relation bör du avsätta tid till lek. Det finns många lekar för dig och din hund, från enkel lek med pinne till mer avancerade hundpussel. I de flesta djurbutike­r finns olika leksaker och redskap att köpa. Prova dig fram och se vad hunden gillar bäst.

När hunden ser dig som en källa till både mat och trevliga stunder kommer den till dig när den vill hitta på något kul istället för att sticka iväg och söka spänning på annat håll.

«En valp mår bra av att gå på valpkurs med andra hundar det är ett bra sätt att socialiser­a den samtidigt som du får chans att lära dig grunderna.»

 ??  ?? Pussellek är en perfekt aktivitet för att stimulera en nyfiken hund.
Pussellek är en perfekt aktivitet för att stimulera en nyfiken hund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden