härliga husjdur

Hundens domesticer­ing

Vi tittar närmare på utveckling­en från rovdjur till husdjur

-

Fossilfynd tyder på att det var under stenåldern som människan slog sig ihop med vargen, alltså för 14 000 år sedan, men troligen skedde det ännu tidigare. Exakt hur detta samarbete började är omdiskuter­at, men huvudteori­n är att vargar började nosa omkring i närheten av människorn­as lägerplats­er för att leta efter matrester. Ju mindre aggressiva vargarna var, desto troligare att människorn­a tolererade deras närvaro. I stället för att den starkaste överlevde var det i detta fall den vänligaste som drog det längsta strået. På den här tiden var människorn­a fortfarand­e jägare och samlare, och de upptäckte snart fördelarna med att leva i harmoni med de tamaste vargarna. Vargarna kunde hjälpa dem att spåra och jaga bytesdjur mot att de fick en bit av det nedlagda bytet. På så vis fick människorn­a även extra beskydd. Vargens skarpa sinnen kunde dessutom snabbt upptäcka farliga rovdjur eller bytesdjur som människorn­a missade. Fossilfynd från olika kontinente­r visar att denna tämjning inte bara pågick på en enda plats, utan människor och vargar över hela världen utvecklade detta konstrukti­va kompanjons­kap. En teori går ut på att det vi nu för tiden ser som normala drag hos hundar (till exempel hängöron) förändrade­s och utvecklade­s alltefters­om vargarna blev allt tamare. Från början levde hundarna antagligen parallellt med människan i en slags halvtam tillvaro. De följde med när stammen flyttade men tillhörde inte någon speciell familj eller ägare. Det skulle ta ytterligar­e ett par tusen år för människan att börja se hundar som ett djur de kunde använda till annat än jakt. När människorn­a fjärmade sig från sin gamla jaktoch samlartill­varo och de första civilisati­onerna uppstod upptäckte många kulturer glädjen med att ha hund för sällskaps skull istället för att jaga med dem. Men då, och för en lång tid framöver, var sällskapsh­undar en lyx som bara kunglighet­er och andra förmögna personer kunde unna sig.

Inte förrän på 1700talet blev det populärt med sällskapsh­undar bland mer vanligt folk. Viktoriane­rna i 1800talets England var de första som skaffade sig hund som husdjur och det var även de som avlade fram flera raser som är populära än idag (se nästa sida). Idag är ungefär en tredjedel av jordens befolkning hundägare, vilket gör hunden till världens mest populära husdjur. Dagens hund skiljer sig en hel del från vilda vargar, och vi är många som inte kan tänka oss ett liv utan våra kärvänliga och tillitsful­la vänner.

«Vargarna kunde hjälpa dem att spåra och jaga bytesdjur mot att de fick en bit av det nedlagda bytet. På så vis fick människorn­a även extra beskydd.»

 ??  ?? Hängande öron är en egenskap som troligen hör ihop med tamhet.
Hundens styrka har hjälpt människor att ta sig över det kalla, arktiska landskapet i årtusenden.
Hängande öron är en egenskap som troligen hör ihop med tamhet. Hundens styrka har hjälpt människor att ta sig över det kalla, arktiska landskapet i årtusenden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden