härliga husjdur

En art, många raser

-

Hur fick vi hundar i så många olika storlekar och med så olika utseenden? Även om alla hundar tillhör samma underart (Canis lupus familiaris), finns det hundratals olika raser –från de små chihuahuah­undarna till enorma grand danoiser. Alla är ett resultat av många års inblandnin­g av människor och en process som kallas selektiv avel.

Det första dokumenter­ade tillfället av selektiv avel med ett speciellt mål upptäcktes på den sibiriska ön Zjochov. Här har arkeologer hittat 9 000 år gamla fossiler av hundar med den rätta storleken och formen för att dra slädar. De fann även ett annat, större hundfossil i samma område. Troligtvis blev hunden framavlad för att hjälpa människorn­a att jaga isbjörn.

Efter den neolitiska revolution­en (även kallad jordbruksr­evolutione­n) fortsatte avelsarbet­et. I takt med det ökande antalet jordbrukar­e bildades allt större samhällen med bofasta invånare, vilket medförde att hundens roll också förändrade­s. Troligen var det under den här tiden som man började avla fram de första arbetshund­arna som användes som vallhundar och vakthundar.

Jakthundar och sällskapsh­undar blev ett alltmer utbrett fenomen i den europeiska överklasse­n under medeltiden, men det var inte förrän under det viktorians­ka 1800-talet det blev populärt med husdjur och att bedriva hundavel. Inspirerad­e av tidens alltmer detaljerad­e teorier om evolutione­n avlade man fram hundar med önskade egenskaper. Det är detta avelsarbet­e som gett oss många av de hundraser vi ser än idag, bland annat apporteran­de hundar som retriever, och vallhundar som old english sheepdog.

 ??  ?? Det kända uttrycket «människans bästa vän» brukar tillskriva­s Fredrik II (1712–1786), eftersom han sa det om sin Italienska vinthund.
Så här kanske det såg ut när personer från jägar- och samlarkult­uren högg in hällristni­ngar tillsamman­s med sin hund. Hunden fick mat och husrum av människorn­a som i gengäld fick hjälp av hunden vid jakt och för vakthållni­ng.
Det kända uttrycket «människans bästa vän» brukar tillskriva­s Fredrik II (1712–1786), eftersom han sa det om sin Italienska vinthund. Så här kanske det såg ut när personer från jägar- och samlarkult­uren högg in hällristni­ngar tillsamman­s med sin hund. Hunden fick mat och husrum av människorn­a som i gengäld fick hjälp av hunden vid jakt och för vakthållni­ng.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden