härliga husjdur

Vad ska du tänka på innan du skaffar katt?

-

Det är alltid viktigt att noga tänka efter vilket djur som passar bäst i din familj. En katt är ett mysigt sällskapsd­jur och ett självklart val för många. Katter är ofta tydliga med vad de vill och de kräver inte att få gå ut med dig varje dag. Och de lever ganska länge – upp till tjugo år!

Om du ska skaffa katt tar du på dig ansvaret för en levande varelse som behöver uppmärksam­het och skötsel varje dag i många år framöver. Det är viktig att du har tillräckli­gt med tid och kunskap för att ge katten ett bra liv. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du skaffar katt.

Vill du ha kattunge eller en vuxen katt?

Kattungar är ljuvliga, men de kan även vara en utmaning. En del kattungar klättrar i gardinerna eller river sönder din nya tapet, så det är viktigt att du vet vad som väntar när du ska skaffa katt. Det är när katten är vuxen som den blir lite lugnare, och behändigar­e att ha hemma. Det är även då dess personligh­et framträder tydligt. Detta kan vara en av anledninga­rna till att ta över en vuxen katt.

I Sverige finns det många katter, och många av dem behöver ett hem. Kontakta gärna en djurorgani­sation eller ett katthem i närheten av där du bor och fråga om de har en katt som kan passa dig och din familj. Ofta har de både kattungar och vuxna katter. Fördelen med att adoptera en katt genom en organisati­on, exempelvis Kattvärnet, är att katten redan är chippad, kastrerad och vaccinerad.

En katt kostar för det mesta inte så mycket, men skötseln är förstås inte gratis. Alla katter bör chippas och vaccineras. Dessutom får du räkna med några tusen kronor per år till kattmat och kattsand. Och glöm inte att försäkra katten. Skulle den bli sjuk eller skadad är det värt pengarna, annars kan det bli väldigt dyrt hos veterinäre­n.

Välj en katt som passar din livsstil. Önskar du dig en innekatt bör du välja en ras som trivs med att leva inomhus. Om du inte är så förtjust i pälsvård är en perser ingenting för dig. Läs på om olika raser innan du bestämmer dig och prata med andra kattägare för att få höra om deras erfarenhet­er.

Innan katten kommer hem till dig första gången ska du göra i ordning en kattlåda med kattsand, en sovplats, en klösbräda, några leksaker och gärna ett klättersta­tiv. Se till att du kan vara hemma med katten i början så att den får lära känna dig och sitt nya hem.

Lycka till med den nya familjemed­lemmen!

«Du bör även tänka på din bostadssit­uation innan du skaffar katt. Är ditt hem stort nog för katten? Kan den komma ut när den vill? Är du beredd på alla katthår som fastnar överallt?»

 ??  ??
 ??  ?? Katter älskar att rulla ihop sig på små, trygga ställen. Ofta har de en favoritpla­ts som de använder varje dag.
Katter älskar att rulla ihop sig på små, trygga ställen. Ofta har de en favoritpla­ts som de använder varje dag.
 ??  ?? Katter är smarta djur - ett klurigt spel där du kan gömma godisbitar kan vara ett stort nöje för katten.
Katter är smarta djur - ett klurigt spel där du kan gömma godisbitar kan vara ett stort nöje för katten.
 ??  ?? Om du vänjer katten redan när den är unge kan den gå med dig ut på promenad.
Om du vänjer katten redan när den är unge kan den gå med dig ut på promenad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden