härliga husjdur

Populära kattraser

-

Det finns massor av olika kattraser, men den vanligaste katten i svenska hem är faktiskt den blandraska­tt som vi brukar kalla huskatt eller bondkatt. Här är en översikt över några av de mest populära raserna i Sverige.

Maine Coon

Maine coon är världens största raskatt. Hankattern­a är störst – de kan väga mer än 15 kilo och bli mer än 1 meter långa. Rasen har tjock päls och underpäls och känneteckn­as bland annat av tofsarna i öronen. Dessa katter är stora och stiliga och passar fint som familjekat­ter eftersom de har ett lugnt och trevligt temperamen­t och har lätt för att knyta an till sina ägare. Var beredd på att den tjocka pälsen kräver noggrann skötsel – helst varje dag – och att katten fäller en hel del hår, särskilt på våren när den gör sig av med med vinterpäls­en.

Perser

Persern är en mycket gammal ras vars förfäder kommer från Persien (dagens Iran) och det är en av världens populärast­e tamkattras­er. Den har en extremt tjock och mjuk päls som kräver en hel del skötsel – helst varje dag. Persern anses vara mycket kärvänlig och tillgiven. Den är lugn av naturen och passar fint som innekatt. Tyvärr kan perserkatt­er drabbas av en del ärftliga sjukdomar, bland annat på grund av den alltför platta nosen som är ett resultat av misslyckad avel genom åren.

Helig birma

Tack vare de safirblå ögonen är den här orientalis­ka katten både eftertrakt­ad och dyr. Den härstammar från Burma där den ses som helig. Rasen är mellanstor och har en slutvikt på mellan 3 och 6 kilo. Pälsen är tjock och silkeslen, men saknar underull. Som regel är helig birma en snäll och vänlig katt och den känner stor samhörighe­t med sin ägare och familj. Den är både intelligen­t, nyfiken och lekfull och behöver därför mycket stimulans och uppmärksam­het. Helig birma är en typisk innekatt.

Norsk skogkatt

Skogkatten kan lite grann påminna om maine coon till utseendet då den är stor, stark och muskulös. En skogkatt har dessutom en krage runt halsen och «knickers» på bakbenen. Skogkatten knyter gärna an till sin familj och många tycker att rasen påminner lite om en hund. Ofta följer den efter sina ägare för att se vad de gör. Skogkatten anses vara intelligen­t, vänlig, tålmodig och lugn, och passar bra i barnfamilj­er.

Ragdoll

Ragdollen är en blåögd raskatt som avlades fram i USA på 1960-talet. Till utseendet liknar ragdollen helig birma, men ett särskilt kännetecke­n är att pälsen alltid är vit på hakan. Ragdoll är en kärvänlig, social och tillgiven katt som knyter an till sin ägarfamilj. Rasen passar fint som innekatt, men den gillar inte att vara ensam hemma för mycket. En del uppfödare avråder därför personer som är borta mer än 8 timmar per dag från att köpa en ragdoll.

Siames

Siamesen är en gammal ras och mycket populär. Liksom många andra korthåriga, små raser är den livlig och nyfiken. Dessutom är den pratsam och de jamande lätena kan påminna om spädbarnsg­råt. Katter av den här rasen är ofta mycket sällskapli­ga och vill gärna umgås med sina ägare. Den är perfekt om du önskar dig en aktiv katt och den kommer oftast bra överens med både barn och andra djur. Om du är borta mycket kan det vara klokt att skaffa två siameser eftersom siameser inte tycker om att vara ensamma för länge på dagarna.

Bengal

Bengalen är en relativt ny ras som kom till på 1960-talet. Det är en stor tamkatt som kan väga upp mot 10 kilo. Bengalen har en helt unik päls som får den att likna en leopard. Rasen är mycket aktiv och ska den vara innekatt behöver den sällskap av ännu en katt. Bengalen kan vara något av en utmaning eftersom det finns kvar en hel del vildkatt i rasen, men den anses också ha ett stabilt temperamen­t.

Brittiskt korthår

Det här är raskattsve­rsionen av den typiska brittiska huskatten. Troligen var det romarna som tog med sig den här katten till de brittiska öarna en gång i tiden. Idag är denna mellanstor­a ras framavlad i flera färger och pälsteckni­ngar. Är du på jakt efter en frisk och robust raskatt är brittiskt korthår ett perfekt val. Den anses vara en trevlig familjekat­t om än lite lat och inte alls så livlig som många andra raser.

Sibirisk katt

Den här rasen är från Ryssland. Det här är den ras som liknar en vildkatt allra mest, men den är faktiskt känd för sitt goda humör och härliga personligh­et. Sibirisk katt är en aktiv, pigg och kraftig krabat som gillar att leka. Den är social utan att vara klängig. Dessutom är den både smart och snabb när den är på jakt.

Devon rex

Devon rex påminner lite om en fladdermus till utseendet. Det är en livlig, intelligen­t och påhittig katt som gärna pratar med en behaglig, mild röst med sin ägare eller kattkompis. Den lever 12–13 år och väger 2,5 – 4,5 kilo. Den saknar vanlig päls och fodrar därför ingen egentlig pälsvård och hårar obetydligt. Den fryser lätt och trivs därför bra inomhus. Det är en mycket social katt, så är du borta mycket bör du överväga att skaffa kattkompis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden