härliga husjdur

Trick och konster

Om du lär katten ett gott uppförande och tar dig tid att umgås med den får ni en trevlig samvaro tillsamman­s.

-

Många tror att katter är för självständ­iga för att man ska kunna lära dem något, men det stämmer absolut inte. Även om katter kan tyckas lite mer otillgängl­iga än hundar så går det utmärkt att träna dem på olika saker.

Allra helst bör träningen börja när katten är liten så att den blir van att samarbeta med dig redan från början. Det betyder inte att det är omöjligt att träna upp en vuxen katt, men då krävs lite mer tid och tålamod. Börja med att lära katten vad den heter och få den att komma när du ropar på den. Det gör du på samma sätt som med en hund. Ta fram en godsak som katten älskar och belöna den med kel och godsaker när den gör rätt. Bli inte frustrerad om den inte förstår vad du vill med en gång. Katter är experter på att läsa av ditt humör och bestämmer sig kanske för att träningen inte är värd det. Använd dig av ett bestämt «nej» när katten gör fel och gå sedan vidare.

Träningsti­llfällena bör vara korta, regelbundn­a och precisa, ett par minuter om dagen räcker för att det ska bli resultat. Träna gärna strax innan katten ska äta, då är den hungrig och ivrig efter att förtjäna en godsak. Men ta absolut inte bort maten för att träningen går så bra, då tappar katten intresset och går sin väg. Försäkra dig om att katten behärskar ett kommando innan du börjar på nästa uppgift. Försök att gå långsamt fram. Du och katten ska jobba tillsamman­s som ett lag, i samma tempo.

Godsaker är perfekt för att stärka bandet mellan dig och din pälsklädda vän, för katter motiveras i hög grad av just mat. Detsamma gäller lekar. De flesta katter älskar att leka. Pröva dig fram för att komma underfund med vilken form av lek din katt gillar bäst. Är du noga med att aktivera din katt varje dag kommer den så småningom att associera dig med glädje, tillgivenh­et och roliga påhitt. Det är i sin tur bara positivt med tanke på träningen och att den tycker att det är kul att samarbeta med dig!

«Godsaker är perfekt för att stärka bandet mellan dig och din pälsklädda vän, för katter motiveras i hög grad av just mat.»

 ??  ?? VÄNSTER: Tar du dig tid kan din katt lära sig alla möjliga trick och konster.
VÄNSTER: Tar du dig tid kan din katt lära sig alla möjliga trick och konster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden