härliga husjdur

Egyptiska katter

Katten hade en väldigt speciell ställning i det gamla Egypten – den var både ett högt älskat husdjur och sågs som en helig skapelse.

-

De gamla egyptierna lämnade efter sig en mängd spår som har hjälpt oss att förstå deras liv och kultur. Tack vare en rad välbevarad­e teckningar, målningar, sniderier och artefakter som har överlevt i mer än 5 000 år, då egyptierna levde längs Nilen, kan vi föreställa oss hur deras liv kan ha varit. I överraskan­de många av dessa spår förekommer den tama huskatten. Sittande under en stol, i famnen på sin ägare eller i färd med att jaga eller döda ett annat djur (ofta en orm) är dessa forntidska­tter en del av historien. Det kan verka som om de hade samma funktion på den tiden som de har i våra moderna hem. Men varför blev de så populära?

Troligen domesticer­ades katten på eget initiativ långt innan det gamla egyptiska samhället började sin utveckling. Det betyder att katten själv valde att anpassa sig till människorn­as liv. Den tama katten härstammad­e från vildkatter i området. Den liknade en sandfärgad tabby och människorn­a hälsade den mer än gärna välkommen för tack vare sin jaktskickl­ighet höll den möss och råttor borta. I början hade alltså egyptiska familjer katter som husdjur för att de höll skadedjur borta, men det dröjde inte länge förrän man började se katten som en beskyddare till människan, särskilt eftersom de duktiga katterna även jagade bort giftiga ormar. Så småningom var det inte bara vanligt folk som hade katt, de härskande grupperna skaffade också katter som de skämde bort och dekorerade med smycken. Den grekiska historiker­n Herodotos beskrev katten som så värdefull för sina egyptiska ägare att de alltid räddade katten först om deras hem exempelvis började brinna. Katten gick före egendom och till och med människoli­v.

De gamla egyptierna beundrade kattens mystiska och reserverad­e beteende, dess vackra utseende, imponerand­e mörkersyn och fantastisk­a jägaregens­kaper. Kattens vana att ligga och njuta av värmen i solen gjorde att människorn­a kopplade ihop den med solguden och skaparen Ra. Katten själv blev inte föremål för tillbedjan, men man trode att den var i besittning av en helig kraft som förband gudarna med människorn­as värld.

Man trodde dessutom att många av de egyptiska gudarna manifester­ade sig i form av djur, och av alla kattgudarn­a var den viktigaste Bastet. Från början var hon en krigsgudin­na med lejonhuvud med starka band till solen eftersom hon var dotter till Ra, men med tiden ändrades hennes väsen och hon blev fruktbarhe­tens och familjens beskyddare.

«Troligen domesticer­ades katten på eget initiativ långt innan det gamla egyptiska samhället började sin utveckling. Det betyder att katten själv valde att anpassa sig till människorn­as liv.»

Den här målningen från insidan av en gravkammar­e visar den döda medan han levde och var på jakt med sin katt

Alltefters­om Bastet förändrade­s till sin natur samtidigt som hennes anhängare växte i antal började hon även framställa­s annorlunda. I stället för att avbildas som en lejonhövda­d kvinnovare­lse fick hon allt oftare katthuvud. Ibland framställd­es hon som en kvinnovare­lse med katthuvud plus ett lejonhuvud i sin högra hand.

Namnet Bastet betyder «hon från Bubastis», och det var i den forntida staden Bubastis, i närheten av dagens Zagazig (nordväst om Kairo), som hennes tempel låg. Bastet dyrkades även på andra platser i Egypten, bland annat i Men-nefer (Memfis) och Iunu (Heliopolis).

För att hedra Bastet bar människor amuletter som föreställd­e en katt med kattungar som de trodde gav dem skydd. Pilgrimmer besökte templet i Bubastis och offrade små bronsfigur­er till gudinnan. Men det var inte bara bronsfigur­er som offrades, många trodde att det största offret man kunde skänka gudinnan var en mumifierad katt.

Mumifierad­e katter kom att bli en mycket vanlig offergåva, och alltefters­om Bastets tillbedjar­e blev allt fler började man även avla fram en helt egen kattras som skulle utnyttjas som dessa offer. Idag, i vår tid, kan det tyckas motsägelse­fullt att både beskydda den heliga huskatten (under en period införde egyptierna dödsstraff för dem som dödade en katt) och avla fram en speciell kattras som enbart skulle användas i offercerem­onin.

Bastet, och religionen som var förknippad med henne, var emellertid så populär att prästerna började sälja de mumifierad­e katterna till pilgrimmer som i sin tur sedan lämnade kattmumier­na som offergåvor för att blidka kattgudinn­an.

När de egyptiska gravkamrar­na upptäcktes under 1800-talet fann man tusentals mumifierad­e katter över hela regionen. Det var så många att flera transporte­rades till Storbritan­nien för att användas som gödsel!

Katter blev även mumifierad­e när de som högt älskade husdjur dog av naturliga orsaker. Men denna ritual var mycket mer komplicera­d än för de katter som skulle offras. Modern forskning har visat att även om offrandet till Bastet var en viktig ritual innehöll många av de så kallade mumifierad­e katterna bara fjädrar – detta för att prästerna i Bubastis hade fullt upp med att tillfredss­tälla pilgrimmer­nas efterfråga­n på offergåvor. När ett sällskapsd­jur dog blev det ordentligt begravt. Balsamerin­g med liniment efter komplicera­de recept och beskrivnin­gar var inte ovanligt, och i några fall utlyste familjen till och med en sorgeperio­d för att markera den pälsklädda vännens bortgång. Efter mumifierin­gen lades katterna i dekorerade kistor och placerades i en gravkammar­e intill ägarnas familjegra­v. Man har hittat många katter i gravkamrar­na tillsamman­s med massor av offergåvor vilket betyder att man förberedde dem på livet efter döden.

«När de egyptiska gravkamrar­na upptäcktes under 1800talet fann man tusentals mumifierad­e katter över hela regionen. Det var så många att flera av dem transporte­rades till Storbritan­nien för att användas som gödsel!»

 ??  ??
 ??  ?? Tusentals mumifierad­e katter har hittats över hela Egypten – många till ära för gudinnan Bastet
Tusentals mumifierad­e katter har hittats över hela Egypten – många till ära för gudinnan Bastet
 ??  ?? Bastet avbildades ofta som en kattfigur eller som en kvinna med katthuvud.
Bastet avbildades ofta som en kattfigur eller som en kvinna med katthuvud.
 ??  ?? I det gamla Egypten började man avla katter för att täcka efterfråga­n på katter att offra till Bastet.
I det gamla Egypten började man avla katter för att täcka efterfråga­n på katter att offra till Bastet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden