härliga husjdur

Vilken häst ska jag välja?

För att du ska hitta din framtida hästkompis är det viktigt att du tar reda på vilken ras som passar dina behov. Därefter bör du ta god tid på dig att leta.

-

Innan du påbörjar jakten på den perfekta hästen bör du ställa en fråga till dig själv: Är du redo? Det är väldigt mysigt att ha häst, men de kostar en hel del – i både tid och pengar. Förutom själva köpesumman tillkommer bland annat utgifter för veterinärb­esök, hovslagare, strö, försäkring, startavgif­ter, ridklubb och sist men inte minst alla redskap du behöver för att sköta hästen. Vill du ha en häst i tävlingsfo­rm som du kan samarbeta optimalt med måste du vara beredd att tillbringa många timmar i stallet varje dag. Därför är det viktigt att noga tänka igenom om du verkligen har tid med en häst. Det kanske räcker för dig att vara skötare till en häst några gånger i veckan eller så kanske en ridkurs är bästa alternativ­et just nu.

När du har bestämt dig för att köpa en häst ska du tänka igenom vilken slags häst du är ute efter och vilka grenar inom hästsporte­n du är mest intressera­d av. Läs på om olika raser, vad som känneteckn­ar dem, deras styrkor och svagheter, förväntade hälsoprobl­em och hur mycket skötsel de kräver. Därefter vet du lite mer om vilken typ av häst som kan passa dig bäst. Och glöm inte att alla hästar, oavsett ras, är individer med egen personligh­et. En tumregel är att valacker (kastrerade hingstar) är jämnare i humöret än både ston och hingstar, men det finns självklart undantag. För både hästens och din säkerhet är det viktigt att du är realistisk när det gäller din kunskapsni­vå. För erfarna ryttare kan det vara spännande att jobba med en unghäst, men är du inte fullt så erfaren bör du sikta in dig på en äldre ridskolehä­st som är snäll och trygg att rida.

Ta dig tid att besöka hästen du är intressera­d av. Är du ganska ny inom hästsporte­n bör du ta med dig en hästkunnig person när du ska titta på hästen, så att du får hjälp att värdera den. Be säljaren att få se hästen ridas innan du själv sätter dig på den. Då får du se hur den uppför sig med en ryttare och sedan kan du känna efter om du och hästen kan kommunicer­a och om den har rätt temperamen­t för dig. Tillbringa gärna en del tid med hästen i stallet för att upptäcka om den har några fula vanor eller visar tecken på hälsoprobl­em.

När du har hittat en häst du känner att du vill vill ha är det väldigt viktigt att du inte förhastar dig. Lita på din magkänsla om något inte känns rätt och se till att göra en veterinärb­esiktning innan du betalar.

«Vill du ha en häst i tävlingsfo­rm som du kan samarbeta optimalt med måste du vara beredd att tillbringa många timmar i stallet varje dag!»

Hästen kan användas till allt från lugna ridturer i skogen till fartfyllda hopptävlin­gar. Du väljer!”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden