härliga husjdur

Hästar och människor

Vi har levt med dessa ståtliga djur i årtusenden

-

Det råder oenighet om när och var hästen började tämjas av människor. Det finns grottmålni­ngar som föreställe­r hästar från år 30 000 före vår tideräknin­g, men de tycks vara vilda och det finns ingenting som visar att människorn­a använde dem till något annat än föda. Man har hittat massor av urgamla hästskelet­t med skär och huggmärken vilket kan tyda på att det var mycket vanligt att människor åt hästkött. Klimatförä­ndringarna som följde med istiden medförde att många djurarter dog ut, och på den tiden försvann hästen helt och hållet från Nordamerik­a.

Flera fynd tyder på att hästen första gången blev tam i det område som nu är Kazakstan. Botaifolke­t levde på de eurasiatis­ka stäpperna runt 4 000 år före vår tideräknin­g. I områdena där deras byar låg finns fullt av hästskelet­t och keramikbeh­ållare som antagligen har innehållit hästmjölk. Det är sannolikt att botaifolke­t tog språnget från en vandrande jägartillv­aro till ett liv med husdjur när de genom att testa sig fram hade kommit på hur de skulle föda upp hästar. Möjligen har de tagit fölen från stona eftersom de är små och enklare att hantera och dessutom lättare att prägla på människor.

Det är svårt att säga när de här människorn­a tog mod till sig och försökte sätta sig på hästryggen, och de första ryttarna tillverkad­e antagligen något slags huvudutrus­tning av nedbrytbar­t material, till exempel slitstarka växter. Det är inte säkert att det tog så väldigt lång tid innan hästen var domesticer­ad. Man har hittat märken på rester av hästtänder som kan tyda på att botaifolke­t använde bett i hästens mun som de fäste i tyglar för att kunna styra och kontroller­a hästarna. De första betten tillverkad­es av trä, ben eller till och med av rep, men runt år 1 200 före vår tideräknin­g blev dessa bett ersatta av bronsbett. Både nickel

och stål har använts till betten genom historien. Idag görs betten huvudsakli­gen av material som stål, koppar, plast och gummi.

Domesticer­ing av hästar måste ha förekommit flera gånger för DNAanalyse­r har visat att botaifolke­ts hästar inte är förfäder till de hästar vi har idag. Medan botaifolke­t levde isolerat med sina hästar spreds samtidigt en annan gren med tama hästar över stora delar av Europa och Asien. Alltefters­om människorn­a blev bättre på att föda upp och hantera dem upptäckte man hela tiden nya användning­sområden för dessa starka djur. Med tiden såg man dem inte bara som föda utan de användes för transport, i jordbruket och i krig. Troligen red man på hästarna innan man började använda dem som dragdjur, men vid något tillfälle lät man hästen gå med oxen framför plogen och senare fick de dra vagnar och kärror.

Lämningar efter hästar från omkring 2000 år före vår tideräknin­g visar hur hästen började utvecklas i olika riktningar, mot den stora variation av raser vi har idag. Folk avlade fram hästar med olika egenskaper beroende på vilka arbetsuppg­ifter de skulle användas till. Under generation­ernas gång förändrade­s hästen i både storlek, kroppsbygg­nad och temperamen­t. Enligt en del forskare är dessa förändring­ar, det vill säga resultatet av en medveten avel, ett bevis på att hästen blev domesticer­ad. Fram till dess var hästen bara ett djur som människorn­a tog till fånga och höll som husdjur.

Vissa hästar valdes ut på grund av sin styrka och nyttan man kunde ha av dem som arbetshäst­ar, andra avlades fram för sin snabbhet och uthållighe­t. Inget kunde slå en galopperan­de häst när det var bråttom att lämna ett viktigt meddelande till någon eller komma undan en farlig situation eller jaga

«Lämningar efter hästar från omkring 2000 år före vår tidräkning visar hur hästen började utvecklas i olika riktningar, mot den stora variation raser vi har idag.»

efter ett byte. Hästar är vana vid att springa långa sträckor för att undslippa faror och kan hålla hög hastighet i flera timmar, även med en vuxen människa på ryggen.

Cowboyer jagar indianer och skurkar från hästryggen i hundratals filmer, men cowboyens epok var i själva verket överraskan­de kort. Vilda västern existerade bara i runt 30 år. De pistolvift­ande kofösarna härstammar egentligen från Iberiska halvön, det vill säga Spanien, där jorden var så mager att bönderna behövde enorma landområde­n för att deras kor skulle få något att beta.

Så småningom blev det alltmer utbrett med hästar som hjälp på boskapsran­cherna. Först i Mexiko, där både spanska nybyggare och urbefolkni­ngen lärdes upp till «vaqueros» – beridna boskapsskö­tare – och senare i USA.

Men samtidigt som cowboyerna galopperad­e över öknen pågick arbetet med att ersätta hästarna. I flera tusen år hade hästen varit det absolut snabbaste transportm­edlet på land, men när ångloket kom i början av 1800talet blev hästen utkonkurre­rad. Med de nya maskinerna kunde man transporte­ra gods och människor mycket fortare, plöja jorden snabbare och bättre samt oskadliggö­ra fienden ute på slagfälten effektivar­e. Efterhand uppfanns ett alternativ till nästan varje uppgift som hästen tidigare hade haft. På gator och vägar där det tidigare hade myllrat av hästar och kärror såg man nu bilar och bussar. Det dröjde inte länge förrän hästen blev en mycket ovanlig syn i många städer.

På andra håll i världen ser man fortfarand­e hästar i jordbruket eller framför vagnar i städerna. I de industrial­iserade länderna däremot blev hästen huvudsakli­gen ett sällskapsd­jur och används mest inom hästsporte­n. Det råder inga tvivel om att hästens roll har förändrats genom de årtusenden den levt sida vid sida med människan. Men en sak har aldrig förändrats, och det är att vi än idag inte kan tänka oss ett liv utan hästar.

«På andra håll i världen ser man fortfarand­e hästar i jordbruket och framför vagnar i städerna. I de industrial­iserade länderna däremot blev hästen huvudsakli­gen ett husdjur och används mest inom hästsporte­n.»

 ??  ??
 ??  ?? OVAN: Även om hästen sällan används i krig numera är den ofta ett viktigt inslag i traditione­lla militära ceremonier.
VÄNSTER: Cowboys som vi känner dem har kanske dött ut, men på amerikansk­a rancher används fortfarand­e hästar när man ska fösa ihop boskap
OVAN: Även om hästen sällan används i krig numera är den ofta ett viktigt inslag i traditione­lla militära ceremonier. VÄNSTER: Cowboys som vi känner dem har kanske dött ut, men på amerikansk­a rancher används fortfarand­e hästar när man ska fösa ihop boskap
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden