härliga husjdur

Du behöver:

Även små djur behöver en del utrustning

-

Utebur

(Kanin/marsvin/iller) Ska djuret bo utomhus bör du satsa på en bur med två våningar. Då har din kompis tillgång till grönt, friskt gräs (men du måste flytta buren med jämna mellanrum). Dessutom håller sig sovplatsen torr med god ventilatio­n eftersom den är en bit ovanför marken.

Matskålar

Med en foderautom­at ser du till att din vän alltid har mat samtidigt som den inte kan sprida ut maten och stöka ner hela buren. Du kan även ge ditt djur lite mental träning genom att gömma godis här och var i buren. Eller så kan du belöna djuret med en godbit i en aktivering­slek.

Träningsbo­ll

(Hamster/gerbil/råtta/mus) Dessa bollar är perfekta till sällskapsd­jur som behöver göra av med lite överskotts­energi, och är dessutom ett bra sätt att hålla djuret sysselsatt medan du gör rent i buren. Glöm inte att plocka undan saker du är rädd om och blockera eventuella trappor innan djuret rullar iväg.

Strö

Vilken typ av strö du ska ha beror naturligtv­is på vilket djur du väljer. Naturmater­ial, som färskt hö och flis passar de flesta smågnagare, men det måste bytas ganska ofta. Pappersrem­sor för djur i bur kostar lite mer, men håller sig fräscht längre och stökar inte till lika mycket.

Sele och koppel

(Iller) Det är inte bara hundägare som kan ta med sig sitt sällskapsd­jur på promenad. Skaffar du en illersele kan du och din fyrbenta vän komma närmare varandra samtidigt som ni får motion. Tänka bara på att vänja illern vid selen innan ni går ut, för det är inte alla som gillar det i början.

Borstar och kammar

Precis som katter och hundar behöver de små sällskapsd­juren regelbunde­n pälsvård, särskilt om de har lång päls eftersom den lätt tovar sig. Små borstar, kammar och saxar för smådjur finns att köpa. För små hamstrar och möss finns det till och med pyttesmå borstar som du trär på ett finger.

Sandbad

(Chinchilla och degu) Det låter kanske underligt, men chinchillo­r, hamstrar och degun badar faktiskt i sand. Sanden absorberar oljan från deras hud och pälsen blir mjuk och luftig. Köp sand som är avsedd för ändamålet och lägg det i en djup skål som är tillräckli­gt stor för djuret att kunna rulla sig obehindrat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden