härliga husjdur

Rättrådiga råttor rakker

Senare forskning har visat att råttor och möss tänker mer på andra än sig själva!

-

Bara de mest intelligen­ta av jordens djur visar empati. Schimpanse­r, elefanter och kråkor kan alla sätta sig in i andras problem, och numera vet vi att detta även gäller råttor och möss. Forskarna har kartlagt hur empatiska dessa små gnagare är med hjälp av olika laboratori­eexperimen­t. Resultaten är inget annat än förbluffan­de.

Råttor bryr sig så mycket om sina kompisar att de låter en frestande belöning vänta för att rädda varandra. Två råttor placerades i en bur där den ena fick springa omkring fritt medan den andra fick sitta i ett rör som bara kunde öppnas från utsidan. Den första råttan började snart visa upp tecken på stress över att kompisen satt instängd. Efter flera försök lyckades den till slut räkna ut hur den skulle göra för att öppna röret och släppa ut den andra råttan i den stora buren. I flera påföljande experiment släpper den första råttan ut den andra råttan ur röret innan den gör något annat trots att den bjuds på frestelser som chokladbit­ar. Istället för att mumsa i sig chokladen fixar den ut sin kompis och så delar de på godiset.

Det här visar att råttor känner en empati som kan jämföras med människans, och dessutom utmanar det Darwins teori om att endast den starkaste överlever. Man skulle kanske kunna tro att det rent evolutions­mässigt vore mest ändamålsen­ligt för djuret att behålla all mat själv, men det verkar faktiskt som att råttor är lika måna om andras trygghet som de är om sin egen. Empati är i sig själv en fördel med tankle på överlevnad­en. Att ta hand om varandra skapar social samhörighe­t, och forskarna lutar alltmer åt att viljan att hjälpa varandra är genetiskt betingat hos råttor.

Länge trodde man att råttor var intelligen­tare än möss, men det kan också vara fel. Möss kan ta beslut i samma grad som råttor och kan tränas upp på samma sätt.

«Den första råttan släpper ut den andra råttan innan den gör något annat trots att den bjuds på frestelser som chokladbit­ar. Istället för att mumsa i sig chokladen fixar den ut sin kompis och så delar de på godiset.»

Möss visar upp en liknande empati för andra, men det verkar som att de i första hand hjälper släktingar och nära vänner. Studier har dessutom visat att möss är mer känsliga för smärta när de har fått se sina nära vänner blivit påförda obehag av mildare slag. När de har sett sina vänner uttrycka negativa känslor har de själva börjat fokusera på smärta, ett beteende som blir allt starkare ju längre tid mössen tillbringa­r tillsamman­s. För att kunna känna igen smärta hos andra måste de kunna uppfatta visuella tecken, och både möss och råttor kan därför troligtvis känna igen ansiktsutt­ryck som visar smärta.

Gnagare visar upp flera tecken på djurintell­igens. I över hundra år har man undersökt dessa djur i forsknings­laboratori­er, och råttor har visat sig ha förbluffan­de färdighete­r när det gäller uppmärksam­het, minne och matematisk­t tänkande. Det är väl känt att laboratori­eråttor är bra på att memorera labyrinter, och sättet de orienterar sig på är minst sagt fascineran­de. Gnagarna använder morrhåren när de ska undersöka föremål och hinder på samma sätt som vi använder fingertopp­arna. Det nätliknand­e mönstret av folliklar i gnagarnas ansikten avspeglas i hjärnan. Varje hårstrå korrespond­erar med sitt eget område i hjärnan och tillsamman­s bildar morrhåren och hjärnan en tredimensi­onell bild av råttans omgivning. Morrhåren rör sig snabbt fram och tillbaka och kartlägger de hinder som råttan ska ta sig förbi på något sätt. Varje gång ett känselhår träffar en yta skickas informatio­nen längs nervbanorn­a till hjärnan, precis som när vi rör vid något med nervändarn­a i våra fingertopp­ar. Experiment har visat att känselhåre­n är så känsliga att en råtta kan märka skillnad på grovt och fint sandpapper bara genom att beröra dem med morrhåren.

Men en råtta kan använda minnet till mer än att hitta rätt i en labyrint. Episodiskt minne innebär en förmåga att komma ihåg enskilda händelser och att kunna plocka fram dessa minnen när man vill. Kort sagt är det skillnaden mellan «Detta ser bekant ut» och «Här var jag förra torsdagen». Råttor kan minnas åtminstone 30 sådana händelser och plocka fram dem för att lösa komplicera­de uppgifter. En studie gick ut på att få råttor att känna igen olika dofter, som banan, basilika och jordgubbar. Nya dofter introducer­ades på olika platser i laboratori­et, och när råttorna kom tillbaka till sin egen bur skulle de identifier­a den «nya» doften de nyss hade presentera­ts för. Råttorna klarade till och med att minnas spelregler­na under längre tidsperiod­er, trots att forskarna försökt att förvirra dem.

På grund av att de är så intelligen­ta är gnagare verkligen fantastisk­a sällskapsd­jur. De reagerar på sitt namn, är lätta att träna och de knyter starka band till sin människofa­milj. Råttor är sociala djur och bör inte vara den enda råttan i familjen. Alla råttor behöver minst en vän, både för sällskaps skull och för att få mental stimulans. Inte alla människor gillar tanken på att ha råttor i huset, men ett så intelligen­t och empatiskt djur förtjänar i alla händelser respekt i stället för avsky.

«Det är väl känt att laboratori­eråttor är bra på att memorera labyrinter, och sättet de orienterar sig på är minst sagt fascineran­de»

 ??  ?? OVAN: Möss älskar att gräva gångar och kan skapa komplexa tunnelsyst­em. Tama möss bör ha ett ställe där de kan gräva eller rör som de kan utforska.
OVAN: Möss älskar att gräva gångar och kan skapa komplexa tunnelsyst­em. Tama möss bör ha ett ställe där de kan gräva eller rör som de kan utforska.
 ??  ?? OVAN HÖGER: Studier av hjärnfunkt­ionen hos laboratori­eråttor kan ge oss svaret på hur vi ska behandla exempelvis Alzheimers och autism.
HÖGER: Råttor bryr sig så mycket om varandra att de struntar i frestande godis för att hjälpa en råttkompis.
OVAN HÖGER: Studier av hjärnfunkt­ionen hos laboratori­eråttor kan ge oss svaret på hur vi ska behandla exempelvis Alzheimers och autism. HÖGER: Råttor bryr sig så mycket om varandra att de struntar i frestande godis för att hjälpa en råttkompis.
 ??  ?? Gnagare använder morrhåren för att känna på olika saker, precis som vi använder våra fingertopp­ar
Gnagare använder morrhåren för att känna på olika saker, precis som vi använder våra fingertopp­ar
 ??  ?? VÄNSTER: Forskning har visat att gnagare troligen har hög grad av djurintell­igens.
NEDAN: Råttor kan minnas minst 30 olika händelser och ta fram dem ur minnet för att lösa komplicera­de uppgifter..
VÄNSTER: Forskning har visat att gnagare troligen har hög grad av djurintell­igens. NEDAN: Råttor kan minnas minst 30 olika händelser och ta fram dem ur minnet för att lösa komplicera­de uppgifter..
 ??  ?? Tama hanråttor är otroligt lugna och keliga och knyter nära band till sin ägare.
Tama hanråttor är otroligt lugna och keliga och knyter nära band till sin ägare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden