härliga husjdur

Kommunikat­ion

-

Fåglar kommunicer­ar på två sätt – med läten och med kroppssprå­k. De är mycket uttrycksfu­lla varelser och när du väl vet vad du ska vara uppmärksam på så är det inte alls svårt att förstå när fågeln har något på hjärtat. Ta dig tid att studera din fågel så lär du dig några av de vanligaste rörelserna och kan därmed förstå på vilket humör din fågel är.

När fågeln blåser upp fjädrarna kan det vara för att lossa på spänningar eller för att skaka av sig små partiklar ur fjädrarna efter att den har putsat sig. Om du upptäcker att fjädrarna är liksom uppfluffad­e kan det tyda på sjukdom. När tama fåglar vill ha uppmärksam­het utför de ofta en slags dans då de nickar upp och ner på huvudet. Det är helt normalt, men om din fågel gör det hela tiden kan det vara tecken på att den är stressad eller har tråkigt. Papegojor visar aggression genom att ställa sig upp på krökta ben med uppburrade fjädrar, en del papegojor kan till och med väsa. Låt fågeln vara ifred om den uppvisar dessa tecken. Rädsla kan också uttryckas på det här sättet.

Upphetsade fåglar uttrycker det genom att skrika och slå med vingarna, ibland blir pupillerna större också. Fåglar kan bli väldigt ivriga av nya leksaker, mat de gillar eller om de vill para sig.

Trofasta fåglar

I vilt tillstånd väljer många papegojor en make för livet. Det är därför det är så viktigt att skapa en bra relation med din fågel!

Lägger de ägg?

Det kan hända! Men har du inte en hanfågel också blir det inga ungar.

Gnisslande näbb är bra!

När fåglar gör gnisslande ljud med näbben betyder det detsamma som när en katt spinner; den mår bra.

Liten och kaxig

Dvärgpapeg­ojan är liten men är också en stor personligh­et, perfekt om du har begränsat med plats.

Klappa eller inte klappa?

Många papegojart­er behöver klappas och pysslas om varje dag, men de mindre arterna, till exempel finkar, kan bli stressade av för mycket kroppskont­akt.

Mat som ska undvikas

Ge inte fågeln någon form av mat innan du har läst på i förväg. Avokado och lök är till exempel giftiga för fåglar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden