härliga husjdur

Väsande kackerlack­a

-

Till skillnad från en vanlig kackerlack­a räknas den väsande kackerlack­an (eller madagaskar­kackerlack­a) inte som ett skadedjur eftersom den inte invaderar människors hem. Det finns de som gillar att ha den här kackerlack­an som sällskapsd­jur på grund av dess stillsamma och tåliga natur.

Väsande kackerlack­a kan som namnet anger åstadkomma ett väsande läte genom att blåsa ut luft genom sina blåshål. Det är ett partytrick den tar till för att locka till sig en partner och för att skrämma bort rovdjur. Skulle den väsa när du tar upp den är det ingen fara. Faktum är att den här tropiska varelsen har blivit ett ganska populärt sällskapsd­jur och passar barn som inte är rädda för kryp och insekter.

Madagaskar­kackerlack­an har inga vingar, men den kan klättra precis överallt, även rakt uppför en glasvägg. Om du har för avsikt att skaffa dig en eller flera kackerlack­or behöver du även ett 55–60 liters akvarium med tättslutan­de lock till. I vilt tillstånd lever denna insekt i kolonier så du kan gärna låta mer än en kackerlack­a bo i akvariet. Inred det med en massa gömställen, som drivved och pappersrul­lar. Sågspån är en bra ersättning för skogsmarke­n på Madagaskar där kackerlack­an vanligtvis håller till. Hänger du in en värmelampa och sprayar väggarna med vatten återskapar du det tropiska klimat som det här djuret är van vid. En annan sak som skiljer väsande kackerlack­an från de kackerlack­or vi oftast hör talas om är att väsande kackerlack­an inte äter smuts och sopor. Färsk frukt och grönsaker och friskt rent vatten bör stå på menyn varje dag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden