härliga husjdur

Exotiska djur och etik

-

Oavsett vilket djur du skaffar dig tar du på dig ett stort ansvar och förpliktig­ar dig till att lägga både tid och pengar på din nya familjemed­lem. Väljer du ett exotiskt sällskapsd­jur kan det vara extra svårt att ge djuret en miljö och kost som den trivs i och behöver. Om djuret inte sköts om rätt kan det drabbas av stress och sjukdomar. Tänk också på att veterinäre­r som är specialise­rade på exotiska djur kan vara extra dyra att anlita.

Ta reda på djurets genomsnitt­lig levnadsåld­er, hur stora de blir och om de trivs ensamma eller vill ha sällskap av fler djur. Passar djuret in i ditt dagliga liv? En del djur är till exempel nattaktiva och kan därför störa din nattsömn.

En del exotiska djur kan vara tillåtna i andra länder, men det betyder inte automatisk­t att de är lagliga i Sverige, så ta reda på vad som gäller här. Och även om ett visst exotiskt djur är tillåtet i Sverige ska du alltid försäkra dig om att djuret inte är hämtat direkt från naturen under grymma former. En del arter, exempelvis silkesapan, påstås vara en mindre art när den säljs men i själva verket är den tagen alldeles för tidigt från sin mamma.

Det är alltså mycket viktigt att man tar reda på så mycket som möjligt i förväg för att försäkra sig om att man kan ta hand om djuret under resten av dess liv. I vissa fall ska du alltså planera ditt liv efter ett djur som kommer att leva mer än tjugo år! Den här boken är inte tänkt som ett komplett uppslagsve­rk över exotiska sällskapsd­jur, utan se den som en översikt över några av alla de fantastisk­a och intressant­a djur som finns på vår planet.

«Tänk efter noga om djuret du vill ha passar in i ditt dagliga liv»

 ??  ?? Sedan 1 januari 1999 är det inte tillåtet i Sverige att ha apor som husdjur. De som köpts tidigare får man behålla under djurets livstid. köptes före det datumet
Sedan 1 januari 1999 är det inte tillåtet i Sverige att ha apor som husdjur. De som köpts tidigare får man behålla under djurets livstid. köptes före det datumet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden