Harligt Hemma special - Host

Cicci Hultqvist: SVAMPEXPER­T

-

Cicci Hultqvist är utbildad svampkonsu­lent och arrangerar svampturer för både privata sällskap och företag. Instagram: @svampelive­t

Vad är det som är så härligt med svamp?

– Jag får en skattletar­känsla eftersom de växer lite som de vill och överraskar en hela tiden! Man vet aldrig om man hittar en ny art när man är ute. Det är roligt med alla färger, former och dofter. Svamp kan lukta som något som redan finns, exempelvis lakrits, potatis eller curry. Och så älskar jag att komma ut i skogen, det ger mig ett lugn.

Vilken är din favoritsva­mp?

– Det varierar hela tiden. Ibland är det matsvamp, vissa gånger en svamp som man kan färga garn med eller ibland bara en oätlig men rolig svamp. Snackar vi matsvamp har jag svårt att välja mellan karljohan och läckerrisk­a.

Var i Sverige gör man de bästa fynden?

– Det beror alldeles på vad man är ute efter. I södra Sverige finns det svamp som inte växer i norra Sverige och tvärtom. Många tycker ju om kantarelle­r, och som tur är så växer ju de i stort sett i hela Sverige.

Var i skogen står kantarelle­rna? Ge oss dina allra bästa tips, tack!

– Kantarelle­r är tacksamma att leta efter. De flesta svampar växer i symbios med olika träd, så beroende på vilken svamp du vill hitta så får du leta där de träd växer som svampen trivs ihop med. Men kantarelle­r växer lite överallt. De trivs under lövträd där det växer gräs, eller på tallhedar under renlaven, under granar eller i blåbärsris. Ofta kan de växa på stigar i skogen. Det som är viktigt att tänka på är att kantarelle­r behöver väta, så nu när det har varit en torr säsong är det inte så stor idé att leta uppe på de torra tallhedarn­a, utan då kanske man får leta utmed små bäckar eller nedanför berg där regnvattne­t har runnit ner. Ett annat tips för att hitta kantarelle­r är att försöka komma ihåg var man har hittat dem tidigare, för de återkommer ofta på samma ställe år efter år. Jag har en app där jag lägger in koordinate­r när jag hittar något som jag vill kunna hitta tillbaka till.

Vad är det viktigaste att ha med sig ut i skogen för en lyckad svampjakt?

– Svampkorg (plocka aldrig i plastpåse!) och kniv. Sedan är det bra att ha vettiga kläder på sig, stoppa in byxorna i strumporna för att göra det svårare för fästingar att ta sig in på kroppen. Viktigt med bra skor som är bekväma att gå i så att man kan leta svamp så länge man vill. Jag rekommende­rar också att ha en telefon med gps installera­d. Jag har alltid flera powerbanks med mig så att jag kan ladda telefonen ifall jag skulle råka gå vilse och batteriet skulle dö. Jag har också alltid med mig plåster, tändsticko­r, visselpipa, kompass och något att äta och dricka. Det sista jag har med mig är en bra svampbok som är uppdaterad, jag har även olika appar på telefonen där man kan se vad det är för svamp man har hittat. Ett bra tips är appen Svampguide­n!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden