Harligt Hemma special - Host

Sju(kt) goda sorter

-

1

Alice – HAR SMAK FÖR KAKBAK

Alice är inte bara det mest populära flicknamne­t för nyfödda i Sverige, utan också ett omtyckt äpple. Det är mjöligt och passar kanske därför bäst i matlagning och bakning, framför allt äppelkaka. Skalet har ett naturligt vaxlager och känns en aning fett. Säsong: Augusti–oktober.

2

Ingrid Marie – KLASSISK KÄNDIS

Ingrid Marie är en av de mest odlade sorterna i Sverige. Den runda formen, friska smaken och lite mjöliga konsistens­en är välkänd. Främst är Ingrid Marie en dessertfru­kt men kan även användas i sallader, kakor och pajer. Dessutom pryder den både kransar och skålar kring jul. Säsong: November–februari.

3 Gravenstei­ner – GAMMAL GODING

Det stora, krispiga äpplet Gravenstei­ner är en av våra äldsta äppelsorte­r som kom till Sverige i slutet av 1600-talet. Den syrliga och söta smaken är utmärkt för desserter som kakor och pajer, men passar också i mos och matlagning. Säsong: September – början av december.

4 Transparen­t Blanche – ETT RIKTIGT BRA MOSÄPPLE

Det ljusgröna, saftiga Transparen­t Blanche är ett av våra vanligaste äpplen i trädgårdar­na. Det är också Västerbott­ens landskapsä­pple. Fruktkötte­t är gulvitt och saftigt och passar utmärkt till både mos och kräm. Säsong: Augusti–september.

5

Cox orange – GOTT MEN SVÅRODLAT

Sitt namn till trots är Cox orange grön-rött till färgen och har ett mjukt och saftigt gult fruktkött och en smak som påminner om päron. Sorten är populär att odla i Sverige, men kan bara drivas i södra delarna av landet. Plockas det innan det mognat på hösten kan det förvaras och ätas under vintern. Säsong: Oktober–december.

6 Aroma – EN SKÅNSK FAVORIT

Aroma är en korsning mellan sorterna Ingrid Marie och Filippa och odlades först i skånska Alnarp. Det är också Skånes landskapsä­pple. Färgen är gulgrön, men där solen träffat äpplet får det en stark röd färg. Namnet kommer från fruktens goda, söta smak och arom. Sorten är ganska oöm och funkar perfekt till matlagning eftersom det behåller konsistens­en. Säsong: September–november.

7 Åkerö – LÅNGSMAL ÖVERVINTRA­RE

Höstäpplet Åkerö är ett hårt och fast äpple med saftigt kött. Formen är avlång och därför är sorten lätt att känna igen. Åkerö kan med fördel vinterförv­aras. Det första trädet planterade­s i början av 1700-talet vid Åkerö slott i Södermanla­nd. Säsong: November–december.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden