Harligt Hemma special - Host

HALLÅ, FRIDA!

-

Vad är hemlighete­n bakom en perfekt kladdkaka?

– Att ta ut kakan ur ugnen tidigare än man tror, och sedan låta den sätta sig i kylskåp över natten. Då har du en perfekt kladdkaka dagen därpå. Och att röra ner en nypa salt i smeten. Saltet förhöjer och balanserar smakerna. Särskilt bra gör sig saltet i en smet med mörk choklad.

Vilken är din egen favorit?

– Det så otroligt svårt att välja ett av alla mina recept, för jag älskar alla kladdisar i boken. Men om jag måste välja så får det bli omslagskak­an. En kladdkakep­aj. Alltså en kladdkaka som bakas i ett pajskal och sedan toppas med en ljuvlig chokladkol­a. Lite vispgrädde och crunchy nötter på det. Mums!

Vad gör du en söndagseft­ermiddag när sockersuge­t slår till?

– Bakar kladdkaka, så klart. Det är snabbt och enkelt, vilket är bra för mitt tålamod som sjunker från 10 till 0 när sötsuget slår till. Oftast blir det en klassisk kladdkaka i långpanna så att jag får mycket på en gång. Det är dels för att få äta en stor bit, men också för att frysa in eftersom att jag känner mig själv tillräckli­gt bra för att veta att de sista bitarna kommer att gå åt när sockersuge­t slår till senare i veckan också.

Berätta om en oväntad, men väldigt god, ingrediens?

– Vaniljkokt­a päron! Jag visste inte ens att jag gillade det innan jag började göra recept till boken. Att koka hela päron i sockerlag med vanilj och sedan grädda i en kladdkakes­met, gärna en med mintchokla­d, är ljuvligt gott.

Vad skulle du aldrig ha i en kaka?

– Körsbär! Kanske sitter det i mitt huvud, men när jag äter ett bakverk med körsbär så smakar det konstgjort. Det kan kanske ha att göra med körsbärsgo­diset som jag åt som barn, du vet de där som alltid blev kvar sist i godispåsen.

Om du var ett bakverk, vad skulle du vara?

– Jag skulle nog drömma om att vara en fin tårta med pastelliga, söta frostingar och färska blommor i fina färger och former. Men egentligen skulle jag nog vara en kanelbulle. Inte särskilt märkvärdig men ändå någonting som gläder människor och för dem samman på ett trevligt vis.

FRIDA SKATTBERG

Ålder: 24 år. Bor: På Gotland. Gör: Driver bloggen Fridas bakblogg på Amelia.se och Instagramk­ontot @bakamedfri­da. Aktuell: Med boken Kladdkakor deluxe (Bonnier fakta).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden