Harligt Hemma special - Host

STEG FÖR STEG MOT GULDET

-

1

Skaffa en svampbok med tydliga illustrati­oner, eller en svamp-app till din smartphone så du kan få visuell guidning. Obs! Även i svampskoge­n bör principen ”hellre fria än fälla” råda, plocka bara sorter du är säker på.

2

Ta med telefonen. Förutom att kunna fota och skryta på sociala medier över mängden svamp du hittat kan det vara bra att kunna ringa någon om du skulle gå vilse.

3

Använd kompass. Det är lätt att fokusera så mycket på marken att du inte vet åt vilket väderstrec­k du ska gå för att komma tillbaka.

4

Ladda upp ett stort tålamod. Och när du väl hittar en svamp, leta nära. Finns det en så finns ofta flera.

5

Plocka svampen i korg, aldrig i plastpåse. Förutom att svampen kan bli mosad i påse kan det lätt börja växa bakterier och mögel.

6

Grovrensa på plats. Använd en kniv med en borste i andra ändan för att kunna skära bort den jordiga toppen och putsa bort smuts direkt. Resterna lämnas med fördel i skogen.

7

Ta hand om svampen direkt när du kommer hem. Avsätt tid för det. Det tar ofta lika lång tid att rensa som att hitta svamp. Ett par timmar klarar den sig i kylskåpet men är känslig för värme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden