Harligt Hemma special - Host

HEM: MODERN PALETT I VÄSTERÅS

Harmoniskt, hemtrevlig­t och rogivande. Strax utanför Västerås bor familjen Jansson–andersson i en mysig sekelskift­esvilla omgiven av grönska. Här är alla val gjorda med omsorg.

- TEXT PETRA KJELLSTRÖM FOTO FRIDA EKMAN

Familjen Janson–anderssons sekelskift­esvilla är omgiven av grönska och inredd med omsorg.

”VI FÖLL DIREKT FÖR HUSETS CHARMIGA LÄGE.”

Vackert inbäddad mellan skog och ängar ligger familjen Jansson–anderssons sekelskift­espärla. Kristina och Sebastian har bott i huset sedan 2013. Under samma period har de gått från att vara ett par till att bli en familj – både sonen Liam och dottern Elsa har tillkommit.

– Tidigare bodde vi i en etta inne i Sala, men både jag och Sebastian längtade till hus. Vi har växt upp i hus båda två och ville ut till naturen. Vi föll direkt för det charmiga läget när vi var och tittade på huset, men det var verkligen ett riktigt renovering­sobjekt så det har varit mycket jobb, säger Kristina.

Villan, med byggår ca 1890, behövde omfattande renovering­sarbete när paret flyttade in. Kristina var lite orolig för om de skulle klara av allt men Sebastian, som är snickare, kände sig säker på sin sak. Tillsamman­s har de nu skapat sitt drömhem.

– Vi har bland annat dragit in ny el och nytt avlopp och isolerat hela huset. Det användes tidigare som sommarstug­a och hade ingen isolering över huvud taget. Vi har rivit ut och lagt nya golv och renoverat i stort sett allt både in- och utvändigt, berättar Kristina.

Med heltidsjob­b och två småbarn har det inte alltid varit lätt att hitta tid till att renovera, så paret har fått mycket hjälp av familj och vänner.

– En speciellt stor eloge till Sebastians morfar Sven-erik som är en bit över 80 år och som har varit här och hjälpt till massor, säger Kristina.

Under renoverand­ets gång har Kristinas intresse för inredning växt och hon valde att utbilda sig till inredare. Hon tycker om att använda hållbara material och att hitta smarta lösningar. Stilen i hemmet beskriver hon som stilren men ändå mysig och hemtrevlig.

– Tidigare kunde jag spontanhan­dla inredning och tänkte inte så mycket mer på det. Nu sparar vi hellre till något vi verkligen vill ha och försöker så långt som möjligt tänka på att det ska vara hållbart, såväl miljö-

”VI VÄLJER VÄGGFÄRG EFTER I VILKET VÄDERSTREC­K RUMMEN LIGGER.”

”VI FÖRSÖKER TÄNKA HÅLLBART, SÅVÄL MILJÖ- SOM DESIGNMÄSS­IGT.”

Dottern Elsas hörna i sovrummet. Spjälsäng från Ikea. Även ballonglam­pan, som Kristina målat grå, är från Ikea. Svart korg från Jysk och hyllkonsol­er i mässing från House doctor. som designmäss­igt, säger Kristina.

Färg är något som paret fokuserat mycket på i hemmet. Kristina gillar dova naturtoner och Sebastian mer färgstarka nyanser. De har bägge fått kompromiss­a lite med sina preferense­r, men alla rum har fått en unik färgton och paret är nöjda med resultatet.

– Vi har jobbat mycket med hur ljusa rummen är och i vilka väderstrec­k de ligger. Köket ligger till exempel i norrläge och är lite mörkare. Till en början hade vi målat vitt där inne vilket blev alldeles för kallt, nu har vi valt en varm gråblå nyans som ger en härlig känsla, säger Kristina.

Det senaste projektet var att bygga till en glasverand­a och parets sovrum. Det tog ett tag att få klart, men nu kan Kristina öppna upp från matplatsen rakt ut i naturen.

– Det är så härligt att kunna öppna och bara vara ute i det fria. Vi älskar att vara utomhus, så att bo så här passar oss perfekt, säger Kristina.

 ?? ??
 ?? ?? Ljus och rymlig matplats. Slagbordet är ett loppisfynd som slipats, betsats och målats. Stolar från Ellos home och lampa från Mio. Skärbräda från Ikea, glasskålar­na är loppisfynd, vas från Hemtex, tallrikar från Grey stone och House doctor.
Ljus och rymlig matplats. Slagbordet är ett loppisfynd som slipats, betsats och målats. Stolar från Ellos home och lampa från Mio. Skärbräda från Ikea, glasskålar­na är loppisfynd, vas från Hemtex, tallrikar från Grey stone och House doctor.
 ?? ?? Kristina Jansson, 34 år, och Sebastian Andersson, 29, med barnen Liam, 4, och Elsa, 2. Kristina jobbar i byggvaruha­ndeln och är utbildad inredare. Sebastian är snickare med eget företag. Om hemmet: 100 kvadratmet­er stor villa med byggår 1890. Var: Utanför Västerås. Instagram: @mylittlein
Kristina Jansson, 34 år, och Sebastian Andersson, 29, med barnen Liam, 4, och Elsa, 2. Kristina jobbar i byggvaruha­ndeln och är utbildad inredare. Sebastian är snickare med eget företag. Om hemmet: 100 kvadratmet­er stor villa med byggår 1890. Var: Utanför Västerås. Instagram: @mylittlein
 ?? ?? Köket är färgsatt med naturtoner. Köksluckor­na Bodbyn från Ikea med knoppar och handtag från Beijer bygg. Knoppliste­n är ett Diy-projekt av fönsterfod­er och knoppar som målats i samma färg som väggen.
Köket är färgsatt med naturtoner. Köksluckor­na Bodbyn från Ikea med knoppar och handtag från Beijer bygg. Knoppliste­n är ett Diy-projekt av fönsterfod­er och knoppar som målats i samma färg som väggen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Soffa kombinerad med gästsäng i allrummet. Trälåda från Jem & fix, överkast på soffan och matta från Ellos home.
Soffa kombinerad med gästsäng i allrummet. Trälåda från Jem & fix, överkast på soffan och matta från Ellos home.
 ?? ??
 ?? ?? Klassisk kökssoffa matchar väggens färgnyans perfekt. Lampa från Jotex och gardinen Lejongap från Ikea.
Klassisk kökssoffa matchar väggens färgnyans perfekt. Lampa från Jotex och gardinen Lejongap från Ikea.
 ?? ?? Ljust och rofyllt i sovrummet. Knopplist från Ellos home, spegel från House doctor och påslakan från Ikea.
Ljust och rofyllt i sovrummet. Knopplist från Ellos home, spegel från House doctor och påslakan från Ikea.
 ?? ??
 ?? ?? Arbetshörn­a i matrummet. Skrivborde­t är ett Blocketfyn­d och pallen kommer från Rusta. Lampan är ett loppisfynd.
Arbetshörn­a i matrummet. Skrivborde­t är ett Blocketfyn­d och pallen kommer från Rusta. Lampan är ett loppisfynd.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? En monstera står i en kruka som är en gåva till Kristina från hennes pappa. Det svarta bordet är ett auktionsfy­nd och pappåsen är från Ellos home.
En monstera står i en kruka som är en gåva till Kristina från hennes pappa. Det svarta bordet är ett auktionsfy­nd och pappåsen är från Ellos home.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden