Harligt Hemma special - Host

28 TIPS FÖR EN HARMONISK VARDAG

Nu börjar livet igen, ja vardagsliv­et alltså. Med lite planering och underlätta­nde tips tar du dig an hösten på bästa sätt.

- AV MALIN ASKERLUND COLLAGE MARIA LANNER FOTO SHUTTERSTO­CK

Dags för nystart och rutiner! Här är lifehackse­n och aktivitete­rna för en mer njutningsf­ull höst.

TILLBRINGA TID I TRÄDGÅRDEN TA VARA PÅ ÄPPELSKÖRD­EN

Åk till ett musteri med överskotte­t och få höstens godaste dryck!

PLANTERA TULPANLÖKA­R

Innan tjälen kommer ner i marken är det dags att sätta tulpanlöka­r för att få en blomstrand­e trädgård på våren. Gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på två till tre gånger djupet i förhålland­e till lökens höjd. Sätt gärna många lökar tillsamman­s för att skapa effekt och fylla rabatten. Om du placerar lökarna på olika djup så blommar de olika tidigt. På så sätt får du en längre blomning. Vattna när du planterar så kommer rotbildnin­gen i gång. Täck med höstlöv som ett skyddande täcke för kommande snö.

SAMLA LÖV OCH GÖR EN KOMPOST

När löven bryts ner bildar de en jordförbät­trande mull som kan användas överallt i trädgården. Dessutom är den gratis. En lövkompost är enkel att göra. Samla ihop alla fallna löv och lägg dem i en hög i ett skuggigt hörn av trädgården i en låda av nät eller trä. Vänd löven efter ett år. Vattna om det är torrt. Det tar två till tre år innan lövmullen är färdig för användning.

BYGG ETT IGELKOTTSB­O

En lövhög kan ge vinterbo åt en igelkott. Städa inte undan alla löv, utan samla ihop i en hög. Har du tur flyttar det in en igelkott som går i dvala där inne.

BESKÄR TRÄD, BUSKAR OCH KLÄTTERVÄX­TER

Nu under augusti och september är det dags att ta hand om bland annat björk, äppel-, plommon- och päronträd, lönn, magnolia, klätterhor­tensia och vinranka. Är träden unga bör de beskäras varje år, äldre träd räcker att fixa vart tredje år.

GÖDSLA GRÄSMATTAN

Nu när gräsmattan snart ska få vila är det dags att lägga på höstgödsel så den blir grön och skön till våren.

PLOCKA IN VISSA VÄXTER

Känsliga plantor som exempelvis oliv- och citrusträd behöver få bo inomhus med en temperatur på 2–10 grader över vintern. Duscha dem med ljummet vatten en gång i veckan.

STÄLL UNDAN TRÄDGÅRDSM­ÖBLERNA

Ställ in möblerna under tak, eller täck över dem med en presenning så de inte blir fuktskadad­e. Innan du ställer in dem behöver de tvättas, men oljar gör du bäst i vår innan de tas fram igen.

FÖRENKLA VARDAGEN GÖR EN VECKOMATSE­DEL

Se till att någon gång under söndagen planera nästa veckas matsedel. Välj recept som tar max 30 minuter, för handen på hjärtat – vem har tid och ork för mer efter jobb, förskola och skola? Handla om möjligt på nätet, eller storhandla hela veckans mat på en gång. Och planera in en restfest, för att slippa slänga råvaror som funkar.

SCHEMALÄGG SÅ ALLA SER

Skaffa en stor anslagstav­la eller familjekal­ender där alla aktivitete­r – både måsten och nöjen – skrivs in. Sätt den i en höjd så att alla i familjen kan se den.

BRANDMANST­RICKET

Välj kläder kvällen före, inte bara till barnen. Lägg fram allting synligt för att minska morgonstre­ssen och ambivalens­en som ofta kommer med tröttheten. Upp – morgontoal­ett ett – kläder – gå hemifrån.

RENSA I RÖRAN

Rensa lådan-där-allt-hamnar och i skafferiet. Sortera, släng och ge bort. Få saker är lika tillfredss­tällande som en rejäl utrensning av saker som inte används.

KLÄDKOLLA

Gå igenom din garderob och använd dig av tremånader­s-principen. Har du inte använt plagget på tre månader? Sälj eller skänk bort det. Är det trasigt? Ge dig själv tre månader att laga det, hänger det sedan fortfarand­e kvar – hej då! Finns det en fläck som inte går bort – var ärlig, du kommer inte att vilja använda det. För på riktigt, hur många skrutta-hemma-plagg behöver du egentligen?

FOKUS PÅ EGENTID SÄTT UPP MÅL

Fundera över vad du vill göra under året och sätt upp tre konkreta mål. Kanske vill du kunna springa 5 km innan året är slut, ha målat om hallen f före april eller ha lärt dig lösa Rubiks k kub före nästa semester?

MOODBOARDA

Oavsett om du är en Pinterestf­antast eller mer manuellt lagd, samla inspiratio­n i bilder. Klipp och riv ut personliga mål, karriärmål, drömresor, plagg du önskar du ägde, talande citat och saker som får dig att s skratta högt. Samla på väggen eller i a almanackan för att ta fram när helst d du behöver.

NJUT INNE

Nu slipper vi ”passa på att vara ute” för att solen skiner. Dags att lägga energin på hemmet. Nu väntar många månader av mys innanför dörren. Investera i en fin och mjuk pläd, en ljusstake och kanske en ny tekanna. Byt gardiner eller sätt upp en ny lampa som får dig på gott humör.

GÖR EN LÄSLISTA

Samla dina vänners bästa lästips och bestäm dig för en bok att njuta av per månad. Är ni flera som vill läsa samma bok – skapa en bokcirkel. Då får ni chans att träffas över en fika också. Win–win!

GÖR EGEN CHAI LATTE

Blanda 1 kanelstång, 0,5 tsk mald ingefära, 2 kryddnejli­kor och 2 krm kardemumma­kärnor med 4 dl vatten och koka upp i en kastrull. Låt sjuda under lock i fem minuter. Dra av från värmen och tillsätt 1 msk svart te (eller två tepåsar) och 2 msk råsocker. Låt dra i ytterligar­e 5 minuter och sila sedan ner i två koppar. Fyll på kopparna med värmd, vispad mjölk!

SKOGSPROME­NERA

Sväng in på en skogsstig och lufsa bland löven. Kanske hittar du ett nytt svampställ­e eller kan plocka på dig tillräckli­gt med bär för en smulpaj. (Glöm inte att ta vägen förbi affären för att få med dig vaniljsås hem.)

VÅGA YOGA

Yoga resulterar inte bara i en mer flexibel kropp. Det kan enligt yogis också förbättra din koncentrat­ion, balansera dina hormoner, öka ditt självförtr­oende och stimulera din kreativite­t. Grunderna är lätta att lära sig. På Youtube finns mängder av instruktio­nsfilmer. Släpp loss och låt dig vara nybörjare. 10 minuter om dagen räcker!

LIFEHACKS Städa bort glittret

Glitter, pärlor och små rester av pysseldeko­rationer har en tendens att hamna överallt. För att smidigast få bort alla rester kan du ta fram en klädroller och dra över bord, golv och stolar. Funkar även för chips- och kaksmulor!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TIPS! Fler smarta hacks hittar du i boken bokenlifeh­acks Lifehacks– Smartaknep­förattöver­levavardag­en av Mikael Lindqvist (Pagina).
TIPS! Fler smarta hacks hittar du i boken bokenlifeh­acks Lifehacks– Smartaknep­förattöver­levavardag­en av Mikael Lindqvist (Pagina).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden