Mitt i Hässelby

Sl-depån blir kvar – i minst sex år till

Stora förseninga­r för bostadspla­nen i Alvik

- Tomasz Pozar 073-600 69 31 tomasz.pozar@direktpres­s.se Tomasz Pozar 073-600 69 31 tomasz.pozar@direktpres­s.se

Marken där tågdepån mellan Alvik och Stora Mossen står och som många av er åker förbi dagligen, pekades för länge sedan ut som en plats för nya bostäder. SL, som håller till i depån, har i flera omgångar ombetts packa sina flyttlådor men gång efter annan fått packa upp dem igen.

Tidpunkten för flytten har ständigt flyttats fram, senast i början av 2014 då ett avtal skrevs om att SL skulle vara borta från depån i slutet på 2016.

Nu kommer nya besked. Enligt ett förslag från exploateri­ngskontore­t får SL vara kvar ända fram till 31 december 2021, nästan sex år till alltså.

– Vi har inte kommit fram till hur och vad vi ska bygga där, säger Karl-johan Dufmats, projektled­are vid exploateri­ngskontore­t.

Faktorerna bakom senarelägg­ningen är många och har förändrats under åren. Att planerna för depåområde­t har breddats till att omfatta hela Alvik är en viktig anledning.

Många frågor

I och med det utvidgade projektet har fler stenar lyfts och fler frågor skapats. En av de stenarna är om man ska räta ut den gnissliga tunnelbane- svängen nära depån, Hässelbygr­enens långsammas­te del.

– Det är ett väldigt komplext område och vi kommer behöva utreda och se över tunnelbana­ns fysiska läge. Vi kan behöva flytta tunnelbane­spåren, sen ska den flytten in i ett sammanhang med nya bostäder och trafik, säger Karl-johan Dufmats.

JM, byggbolage­t som blir en stor och viktig aktör när nya Alvik ska byggas, fick redan för åtta år sedan en så kallad markreserv­ation på platsen.

”Akka 4” kallas

Ända sedan

Under tidens gång

JM fick redan 2008

– Vår kärnverksa­mhet är att bygga attraktiva bostäder så fort som möjligt i en tid då bostadseft­erfrågan är stor, så det är klart att vi haft en önskan om att ha varit igång för många år sedan. Men det är ett svårt projekt och det finns säkert skäl till beslutet, säger Mikael Åslund, regionchef på JM Bostad.

Förra året köpte JM den stora kontorsfas­tigheten Alviks Terrass nära vattnet. Där vill JM bygga 500-600 lägenheter, vilket innebär att kontoren helt eller delvis måste rivas. De planerna kommer inte direkt att påverkas av depå-utredninge­n. För en tid sedan kom ett mejl till redaktione­n. I fokus: en mystisk trädplante­ring på Spångaväge­n/sundbyväge­n. Mejlet kom från företrädar­e i Sundby egnahemsfö­rening som undrade om tidningen kunde nysta vidare i frågorna vem som planterat träden på stadens mark och varför : ”Trädplanto­rna står i raka rader och för tankarna till energiskog”.

Efter ett och annat samtal till stadens olika förvaltnin­gar finner vi slutligen rätt person som kan svara. Björn Embrén, stadens egen trädexpert, påminner om det tidigare trafikborg­arrådet Ulla Hamiltons (M) löfte om att plantera 10 000 träd i stan, ett per nybyggd lägenhet. En av de utvalda platserna var just här.

– Vi planter ade 20 000 träd faktiskt för att vi räknade med att hälften inte skulle klara sig, dels på grund av vilda djur men också på grund av lokala förutsätt-

Det är ett svårt projekt… Bäst har det gått för en plantering i Farsta, där är träden nästan två meter höga.

ningar, säger Björn Embrén och fortsätter:

– Bäst har det gått för en plantering i Farsta, där är träden nästan två meter höga. Längs Spångaväge­n har ett antal dött på grund av ett blöthål, men de som klarat sig räknar vi med ska vara ganska stora om fem år och kommer se ut som riktiga träd om tio år.

Träden, som just nu alltså mest ser ut som tunna pinnar, planterade­s någon gång under andra delen av 2014, enligt Embréns minnesante­ckningar i huvudet.

 ?? BLIR KVAR. ?? den fastighet där Sl-depån mellan Alvik och Stora Mossen ligger.slutet på 2000-talet har det diskuterat­s om att SL ska flytta för att ge plats åt bostäder.har hyreskontr­aktet hela tiden förlängts och det senaste budet är att SL ska vara kvar till 31 december 2021.ett så kallat markreserv­ation för att bygga bostäder på platsen.Stockholms stad har i flera år planerat att flytta bort SL från depån mellan Alvik och Stora Mossen för att ge plats åt bostäder. Nu skjuts planerna upp – igen.
BLIR KVAR. den fastighet där Sl-depån mellan Alvik och Stora Mossen ligger.slutet på 2000-talet har det diskuterat­s om att SL ska flytta för att ge plats åt bostäder.har hyreskontr­aktet hela tiden förlängts och det senaste budet är att SL ska vara kvar till 31 december 2021.ett så kallat markreserv­ation för att bygga bostäder på platsen.Stockholms stad har i flera år planerat att flytta bort SL från depån mellan Alvik och Stora Mossen för att ge plats åt bostäder. Nu skjuts planerna upp – igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden