Mitt i Hässelby

Glädjebesk­ed: Nu kan de flytta hem till Avesta

- Ellinor Prawitz

Flytten till Råcksta sjukhem var som att börja om på ruta ett igen för Shabal Sayed, Dunia Ali och deras tre barn. De vantrivdes i enrummaren och längtade tillbaka till Avesta. Efter vår artikel har deras historia nu plötsligt tagit en ny vändning.

– Vi måste kunna etablera oss någon gång. Barnen måste få ett stabilt boende och egna sängar.

Orden uttalades av Dunia Ali när vi mötte henne och hennes familj för två veckor sedan på det omtalade Råcksta sjukhem som har blivit bostad åt cirka 250 nyanlända barn och vuxna.

Dunia, hennes man Shabal och deras tre barn var trötta på att flytta runt. Råcksta var den femte platsen i Sverige som de bott på sedan de kom hit för snart två år sedan.

Att de nu hamnat här berodde på att de i och med sitt uppehållst­illstånd fått Stockholm som anvisnings­kommun. Därmed hade familjen högst motvilligt flyttat från lägenheten i den lilla orten Horndal, två mil norr om Avesta. Nu satt de i två små rum i Råcksta och längtade tillbaka.

I Horndal fanns pappa Shabals jobb på en pizzeria och familjen trivdes. Men att stanna kvar efter anvisnings­beslutet var inget alternativ. Lägenheten tillhörde Migrations­verket och de behövde därför omedelbart ordna något eget om de ville stanna. Men något hyreskontr­akt trillade inte ner från himlen i tid.

Men i Horndal fanns också något annat: Mimmi Björk. Hon bodde i samma trapphus som familjen och de kom varandra nära.

– Jag har tagit den här familjen till mig, de har en plats i mitt hjärta på något vis och det är tomt utan dem, säger hon.

Innan familjens flytt hade Mimmi hjälpt till att leta efter lägenhet. Och plötsligt häromdagen ringde telefonen. Det var ett av bostadsför­etagen på orten. Familjen hade fått ett förstahand­skontrakt. Tre rum och kök.

– Det kunde inte bli bättre. När kvinnan från bostadsför­etaget ringde upp mig så trodde jag knappt att det var sant, berättar Mimmi och fortsätter:

– Jag och familjen har haft kontakt hela tiden sedan de flyttade. Jag har frågat om de vill komma tillbaka. Och det vill de.

Dunias dröm om egna sängar börjar med andra ord ta verklig form. När lägenheten i Råcksta är uppsagd kan familjen alltså flytta tillbaka till Dalarna.

Vi har själva försökt få tag på familjen men inte lyckats. Men Mimmi Björk meddelar att familjen glädjer sig över den nya lägenheten.

Och Shabals jobb på pizzerian då, finns det kvar?

– Som jag har förstått så skulle det göra det, säger Mimmi Björk.

 ?? Publicerad förra veckan. ?? VILL JOBBA. FOTO: MIKAEL ANDERSSON
”Jag gillar att jobba, jag har gjort det sen jag var liten och jag är inte van vid att leva på pengar från någon annan”, sa Shabal Sayed Mohammed när vi träffades på Råcksta sjukhem. Här tillsamman­s med barnen Robin...
Publicerad förra veckan. VILL JOBBA. FOTO: MIKAEL ANDERSSON ”Jag gillar att jobba, jag har gjort det sen jag var liten och jag är inte van vid att leva på pengar från någon annan”, sa Shabal Sayed Mohammed när vi träffades på Råcksta sjukhem. Här tillsamman­s med barnen Robin...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden