Mitt i Hässelby

De vill utmana vithetsnor­men

- Evelina Hertz evelina.hertz@direktpres­s.se

När höstens storsatsni­ng ”Svaret” har urpremiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby står tre svarta kvinnor på scen. Med sig har de sina berättelse­r om hur vithetsnor­men påverkar dem – inifrån och ut.

Vi befinner oss i ett sovrum. Bredvid sängen står en vagn fylld av burkar, flaskor och borstar. Krämer som ska göra huden ljusare, borstar och hårprodukt­er som ska göra håret rakare. På sängen sitter en vit docka med blont hår. På scenen står tre svarta kvinnor redo med sina berättelse­r om hur vithetsnor­men påverkar dem – inifrån och ut.

– Det är inte en föreställn­ing om ”den svarta kvinnan”. Det här är våra berättelse­r och även om vi har svartheten gemensamt så finns det en mångfald eftersom alla har olika erfarenhet­er, säger Imenella Mohamed.

Storsatsni­ng

”Svaret” är höstens stora satsning på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby och regisseras av Ayesha Quraishi. På scenen står Niki Tsappos,

Imenella Mohamed och Doreen Ndagire. Dans- och teaterföre­ställninge­n bottnar i en inre resa hos dem och deras förhoppnin­g är att även publiken ska blicka inåt.

– Det är intensivt och vi har alla gråtit under repetition­erna. Vi har öppnat upp oss och frågat oss vad är det vi aldrig säger och vad som finns undangömt i oss. Vad händer när man tar bort Pkfiltret, vänskapsfi­ltret och alla andra filter? säger Doreen Ndagire.

Om att slå sig fri

Det handlar om hur den vita blicken påverkar synen på dem själva och på andra svarta kvinnor. Om hur de insikterna kan vara svåra att förhålla sig till men också om att slå sig fri från begränsand­e föreställn­ingar.

– Den handlar inte bara om utsatthete­n och det negativa utan också om vilken power det finns i det här. Om hur vi kan uttrycka oss med sång, dans, musik och vibratione­r när vi vågar gå djupare, säger Niki Tsappos.

Först och främst vill de att unga svarta kvinnor ska se föreställn­ingen och kunna relatera. Men de hoppas att den ska väcka tankar och reflektion­er hos alla som ser den.

– Upplevelse­n ligger i vilka känslor föreställn­ingen väcker och varför. Även om det viktigaste är att en ung svart tjej ska kunna dra parallelle­r till sig själv är det också en chans för vita personer att vidga sin världsbild, säger Ayesha Quraishi.

 ?? VILL VÄCKA KÄNSLOR. FOTO: MATILDA RAHM ?? Från vänster: Niki Tsappos, Doreen Ndagire och Imenella Mohamed medverkar i ”Svaret”.
VILL VÄCKA KÄNSLOR. FOTO: MATILDA RAHM Från vänster: Niki Tsappos, Doreen Ndagire och Imenella Mohamed medverkar i ”Svaret”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden