Mitt i Hässelby

Ingen plan för att möta SD

Sverigedem­okraterna storsatsar i årets kyrkoval. I Västerort ställer partiet för första gången upp i tre församling­ar. Men trots viss oro har de sittande politikern­a ingen egentlig plan för att bemöta SD.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

I kyrkovalet 2013 ställde Sverigedem­okraterna upp i tre Stockholms­församling­ar, Västermalm, Farsta och Hägersten – och kom in i samtliga. Inför kyrkovalet i år har partiet expanderat, och kandiderar nu till hela 18 församling­ar. Nationellt har de gått från 130 kandidater 2013 till 1 000 i år.

Christina Wallmark är ledamot i kyrkogrupp­en i Sverigedem­okraterna i Stockholms stad.

– Vi är bra mycket mer offensiva än andra partier, jag har inte sett någon annans kampanj eller fått något flygblad i handen på gator och torg. Men det är väl som vanligt, det kallas ju det bortglömda valet. De som redan sitter är ju nöjda med svenska kyrkans utveckling, det är inte vi, säger hon. ”Vi vill bli fler” Dan Kareliusso­n represente­rar SD i Farsta, Stockholms stift och på nationella Kyrkomötet. Han tror på ett bra val.

– Vi är inte med i något kyrkoråd i dag (styrelsen i en församling, reds anm), utan bara i lokala fullmäktig­e. Nu vill vi bli fler, vi vill ingå i arbetsgrup­per och komma med i kyrkoråd, säger han.

Av de 18 Stockholms­församling­ar som partiet ställer upp i ligger tre i Västerort: Bromma, Vällingby och Hässelby. Partiet satsar hårt både på riksnivå och lokalt, med bland annat kampanjann­onser och flygbladsu­tdelningar.

Men trots det tar de övriga partiernas nominering­sgrupper det rätt lugnt.

– Vi säger vad vi gör bra, men vi mobilisera­r inte emot SD. Vi undviker partipolit­ik, säger Bo Arkelsten, som är ordförande i kyrkofullm­äktige i Vällingby församling och represente­rar Borgerligt alternativ.

Micael Stehr, representa­nt för Brobyggarn­a, en partipolit­iskt obunden borgerlig grupp, som har majoritet i Bromma församling är inne på samma spår:

– Vår grundinstä­llning är alla människors lika värde men vårt engagemang ligger utanför partipolit­iken och det är av godo, menar jag. Jag kommer att ha en profession­ell inställnin­g oavsett resultat, säger han.

SD vill inte att kyrkan ska uttala sig i politiska frågor – vi tycker tvärtom.

Viktigt med värdegrund

Både de borgerliga och Socialdemo­kraternas representa­nter understryk­er det goda samarbetet inom församling­arna, mellan nominering­sgrupper som i andra politiska sammanhang högljutt argumenter­ar mot varandra. Så spelar det ens någon roll vad man röstar på?

– Ja, det är viktigt vilken värdegrund som styr. Men även om SD skulle komma in så tror jag inte att de skulle få något att säga till om, säger Krister Nordin, socialdemo­krat i Vällingby församling.

Hans partikolle­gor i Bromma och Hässelby är dock oroade.

– Vi vill att kyrkan ska vara öppen för alla och ta tydlig ställning för HBTQ. SD vill inte att kyrkan ska uttala sig i politiska frågor – vi tycker tvärtom. SD är väldigt tydlig huvudmotst­åndare i det här valet, säger Björn Elmqvist (S), i Hässelby församling.

Men någon fläskig kampanj med det budskapet planerar de inte.

– Vi kraftsamla­r nu och vill få våra medlemmar att gå och rösta. Kanske ställer vi oss vid tunnelbana­n och pratar med folk. Men vi pratar inte så mycket om de andra nominering­sgrupperna, vi kör inte dirty mot SD. Vi är tydliga med vårt budskap, säger Björn Elmqvist.

 ?? VILL IN. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Sverigedem­okraterna storsatsar i årets kyrkoval. I Västerort ställer partiet upp i tre församling­ar, Bromma, Vällingby och Hässelby.
VILL IN. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Sverigedem­okraterna storsatsar i årets kyrkoval. I Västerort ställer partiet upp i tre församling­ar, Bromma, Vällingby och Hässelby.
 ?? VALET. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? För att få rösta ska du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokför­d i Sverige och 16 år
VALET. FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN För att få rösta ska du vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokför­d i Sverige och 16 år

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden