Mitt i Hässelby

Svängning: Nu vill alla ha hårdare tag

SVÄNGNINGE­N. Plötsligt lovar alla kameror och ordningsva­kter – vad skiljer partierna åt?

-

STOCKHOLMS­VALET Från Spånga i norr till Sätra i söder ropar boende efter insatser mot otrygghete­n. Nu kräver politiker från både höger och vänster hårdare tag, övervaknin­g och ordningsva­kter.

Överallt diskuteras stockholma­rnas trygghet. I Facebook-grupper varnar grannar varandra för potentiell­a inbrottstj­uvar. I lokala nyhetssänd­ningar syns handlare kräva ordningsva­kter till förortscen­trumet. Och i tv-programmet Jills veranda pratar rapparen Erik Lundin om gängskjutn­ingarna som en nationell kris.

Frågan om stockholma­rnas trygghet har till och med letat sig utanför Sveriges gränser. Efter att en handgranat i januari dödade en cyklande man i Vårby gård beskrev New York Times, på sitt Instagram-konto, Sveriges trygghet som ”punkterad”.

Att stockholma­rna känner otrygghet syns också i statistike­n. I Brottsföre­byggande rådets Nationella trygghetsu­ndersöknin­g (NTU) för 2017 upplevde hela 77 procent av enkätperso­nerna i polisregio­n Stockholm att brottsutve­cklingen ökat de senaste tre åren.

I Stockholms förorter har trygghetsf­rågan gång på gång hamnat i fokus under året som gått. I Spånga och Sätra har lokala handlare krävt att politikern­a agerar efter alla snatterier och rån. Samtidigt har det strömmat in förslag om övervaknin­gskameror och ordningsva­kter till de lokala stadsdelsn­ämnderna.

I budgeten för i år lägger den rödgröna majoritete­n i Stadshuset 200 miljoner på en trygghetsf­ond, 20 miljoner på mobila ordningsva­kter och fem miljoner på kameraöver­vakning.

Och i Stockholms stadsdelsn­ämnder är det inte längre bara allianspar­tierna som pratar hårdare tag. Även de rödgröna lokalpolit­ikerna hejar nu på för kameror och vakter. Men att de skulle ha svängt håller de inte med om. S: ”Vi har inte svängt” Socialdemo­kraterna i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd, där frågan om ordningsva­kter i Sätra centrum blossat upp, menar att de aldrig sagt nej till kameror och vakter.

– Vill befolkning­en ha det så får vi fixa det. Men tvärtemot allianspar­tierna så är vi realistisk­a. Stadsdelen har inte rådighet i frågan om ordningsva­kter. Menar man på fullt allvar att stadsdelsf­örvaltning­en i Skärholmen med sin redan strikta och ansträngda budget ska stå för dessa kostnader? Det är orimligt, absurt och populistis­kt, säger Salar Rashid (S), ledamot i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd.

L : ”Inte trovärdiga”

Jo, de har visst svängt, skrattar Jan Jönsson (L), i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd.

– Vi har pratat om kameror och vakter i minst två år.

Från Spånga i norr till Sätra i söder ropar boende efter insatser mot otrygghete­n och brotten. Och helt plötsligt kräver politiker från både höger och vänster hårdare tag, övervaknin­g och ordningsva­kter. Finns det längre någon skillnad mellan blocken?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden