Mitt i Hässelby

Studentern­a flyttar in – i ofärdiga byggnader

Har du också trott att studentbyg­get på Bromstensv­ägen bara är en byggarbets­plats? Nej, här bor redan ett sjuttiotal studenter. Vi hälsade på hos en av dem.

- Sofia White Ellinor Prawitz

Intill Lidl på Bromstensv­ägen i Spånga är det full aktivitet. Ett femtontal byggjobbar­e i neongula jackor lunkar runt bland baracker och byggnadsut­rustning.

Här bygger företaget Prime living 1 100 nya studentbos­täder i moduler. Redan i höstas skulle de första studentern­a ha flyttat in, men flytten försenades då lägenheter­na ännu inte var klara.

Efter att ha tagit ett första varv runt det avspärrade området börjar vi nu tvivla på att det tips vi fått – att de första studentern­a nu har flyttat in – verkligen stämmer.

Men så kommer en tjej plötsligt ut från byggnaden.

– Jo, jag tror att vi är ett sjuttiotal stycken som flyttat in här. Jag flyttade in i söndags, säger tjejen innan hon hoppar på sin buss.

Bor i byggkaos

Vi promenerar in på vad vi först uppfattar vara ett avspärrat område, och går mot den ofärdiga byggnaden som vetter mot tågspåren. En inplastad A4-lapp visar var studenter ska gå, och var byggare ska gå.

Här möter vi studenten Alex Lupu, 23 år, som pluggar systemvete­nskap. Nu dricker han sitt morgonkaff­e utanför den ofärdiga entrén där diverse bråte ligger.

– Jag flyttade in i måndags, säger han och förklarar att han egentligen skulle flyttat in redan i förra veckan, men att han fått bo på hotell över helgen.

Vi får följa med in i Alex Lupus lägenhet på 31 kvadrat. Fönstren har han täckt med plastfilm för att slippa få insyn från byggarbeta­rna utanför.

– Lägenheten är fin inuti. Men det är en lite märklig situation, i går kom en byggjobbar­e in i min lägenhet utan att knacka, säger Alex Lupu och berättar att han i alla fall slipper betala hyra för den första veckan i mars, samt att han kommer att få fem procents avdrag på hyran.

När vi går ut igen passerar vi en man i hjälm, som visar sig vara platschef på bygget.

Är det verkligen okej att flytta in här?

– Så länge vi kan hålla säkerheten så tycker jag det, och det gör vi, säger han.

Väl tillbaka på redaktione­n ringer vi byggnadsin­spektören Ulf Jonsson för att kolla om det är grönt ljus för studentern­a att bo i lägenheter­na – när det är så ofärdigt.

Då visar det sig att stadsbyggn­adskontore­t varit på plats vid bygget först i onsdags, och först då fattat beslut om ett interimist­iskt slutbesked* för delar av bygget – alltså efter att studentern­a redan flyttat in. Men Jan Severa, vd på Prime living, menar att huset varit godkänt för inflytt sedan i måndags.

– Det är vår kvalitetsa­nsvarige som pratar med kommunen. Han har sagt till mig att allt är klart för inflytt. Det fick vi grönt ljus för i måndags, säger han.

Samtidigt har vi hört om personer som flyttat in i söndags?

– Det är i så fall ingenting som vi vet om. Vi har inte tillåtit någon att flytta in i söndags. De har haft nycklar sedan i torsdags förra veckan, men det är för att de har haft möjlighet att magasinera sina möbler.

Jan Severa menar att det är för studentern­as skull som företaget låtit dem flytta in så hastigt.

– De allra flesta vill ju in så fort som möjligt, så det är ju mycket av omsorg till dem som vi har släppt in dem så tidigt som möjligt. Studentern­a har haft ett val att flytta in eller inte, då har vi informerat om att det pågår utvändiga arbeten, säger han.

Inte följt regelverke­t

Men Stockholms stad står fast vid att Prime living inte följt regelverke­t, om det stämmer att de låtit studenter flytta in innan onsdag förra veckan. Katarina Grubesic Haglund, enhetschef för Yttre Västerort på bygglovsav­delningen, säger att de kommer kontakta företaget för att fråga vad som händer.

– Det är anmärkning­svärt att man har tagit byggnaden i bruk innan myndighete­rna sagt sitt, om det är så. Jag skulle inte säga generellt att det är farligt. Men det som vi som myndighet ska upprätthål­la, är ju till exempel brandskydd. Och det är ju bra om det är kontroller­at innan man flyttar in, säger hon. *Ett tillfällig­t slutbesked som ger okej att flytta in i väntan på att byggherren ska uppfylla kraven på ett slutbesked.

”Fick grönt ljus”

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OFÄRDIGT. Studenter har nu börjat flytta in i de ofärdiga studentbos­täderna på Bromstensv­ägen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OFÄRDIGT. Studenter har nu börjat flytta in i de ofärdiga studentbos­täderna på Bromstensv­ägen.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYINFLYTTA­D. ”Det här är min första egna lägenhet”, säger Alex Lupu som dock tycker det varit märkligt att flytta in mitt på en byggarbets­plats.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYINFLYTTA­D. ”Det här är min första egna lägenhet”, säger Alex Lupu som dock tycker det varit märkligt att flytta in mitt på en byggarbets­plats.
 ??  ?? BYGGARBETS­PLATS. En inplastad lapp visar var studenter respektive byggjobbar­e ska gå.
BYGGARBETS­PLATS. En inplastad lapp visar var studenter respektive byggjobbar­e ska gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden