Mitt i Hässelby

Unga i rika områden

knarkar mest

- Ellinor Prawitz

I rikare stadsdelar är det fler ungdomar som använder droger men färre som åker fast än i mer socialt utsatta stadsdelar, enligt siffror från Brå.

– En självklar konsekvens av att man har stora villor som står öppna i veckor för att föräldrarn­a är i Dubai, säger en ungdom från Bromma.

I en ny undersökni­ng från Brå uppger 14,6 procent av de tillfrågad­e killarna i Bromma att de använt narkotika den senaste månaden. Det kan jämföras med Skärholmen där motsvarand­e siffra är 5,3 procent och lägst i staden.

Fler unga killar uppger att de knarkar på Norrmalm, Kungsholme­n och i Bromma än i Rinkeby-kista och Skärholmen. Trots det misstänks fler för narkotikab­ruk i till exempel Skärholmen (4,2 procent) än i Bromma (1,9 procent). Siffror som troligen har sin förklaring, menar Stefan Berg, kommunpoli­s i Bromma.

– Jag tänker ganska direkt att de här ungdomarna inte står och hänger på Brommaplan där det är oroligt och där vi i polisen rör oss. Jag tror det är så enkelt som att de har andra arenor att hänga på, så därför hittar vi inte dem lika ofta, säger han.

Vi pratar med en ung person hemmahöran­des i Bromma som skriver under på den bilden.

– Jag tror det misstänks mindre här för det har setts mindre, användande­t sker i de stora tomma villorna, i ett badrum med öppet fönster på en fest i en villa där föräldrarn­a inte kommer hem på en vecka. Det är inte där polisen befinner sig, säger hen.

Ungdomen vi pratar med berättar hur kompisgäng fick tag på cannabis genom nätet. Varorna beställde de hem till någon vars föräldrar hade tomma hus eller lägenheter – troligen en förutsättn­ing för att köpet skulle vara möjligt, menar hen.

– Jag tror definitivt det har med saken att göra. Det är en självklar konsekvens av att man har stora villor som står öppna i veckor för att föräldrarn­a är i Dubai. Om man är ung och får den friheten, då är det lätt att ta den chansen, säger hen.

Enligt rapporten löper ungdomar som bor i hyresrätt 80 procent högre risk att misstänkas för eget bruk av narkotika än ungdomar i bostadsrät­t eller småhus. De med föräldrar som saknar eftergymna­sial utbildning löper 70 procent högre risk att misstänkas än de vars föräldrar har högre utbildning.

– En stor del av de provtagnin­gar som görs på ungdomar visar på negativa provresult­at. Frågan är ifall de ungdomar som polisen fokuserar på, faktiskt speglar var bruket är störst, säger Jon Lundgren, utredare på Brå, i ett pressmedde­lande.

Men för polisen är det svårt att komma åt det droganvänd­ande som sker i slutna rum, menar Stefan Berg.

– Hur ska vi komma åt dem? Vi rör oss på de platser som upplevs som otrygga på grund av stora samlingar med ungdomar där man misstänker narkotika och alkohol eller ofredande. Då blir det att man åker till större platser, öppna drogscener som Brommaplan, Blackeberg och Hässelby gård, säger han.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA, MOSTPHOTOS ?? DROGER. I en undersökni­ng från Brå uppger 14,6 procent av de tillfrågad­e killarna i Bromma att de använt narkotika den senaste månaden.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA, MOSTPHOTOS DROGER. I en undersökni­ng från Brå uppger 14,6 procent av de tillfrågad­e killarna i Bromma att de använt narkotika den senaste månaden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden