Mitt i Hässelby

Poliser, alla ser er inte som en trygghet!

-

Iveckan träffade vi Vällingbyp­olisen som flyttat in i sina nya lokaler i Vällingby centrum. Då berättade polisen att de vill synas mer på gatorna för att öka trygghetsk­änslan bland folk. Vi vet att många vuxna tycker att det är positivt. Men vi och många andra unga i Hässelby tycker att synen av polisen i stället skapar en känsla av oro och obehag.

Att såna känslor väcks beror på flera olika saker. En är att när polisen dyker upp tyder det för oss på att något dåligt har hänt i vårt område. En annan är att vi unga ständigt hör om hur polisen har betett sig illa mot ungdomar och använt övervåld.

Vi slängde ut frågan ”känner du dig trygg när du ser polisen?” på Instagram och Snapchat. Majoritete­n som svarade ja var vuxna. Ungdomarna? De svarade till största delen nej. Vi frågade även vad anledninge­n var till att man svarat nej. Många skrev att de antingen själva hade blivit svikna av polisen eller haft vänner som misshandla­ts av polisen. Dessa historier sprids bland vänner. Man vet inte alltid vem källan är eller får hela bilden av vad som har hänt. Men faktum kvarstår att vår tillit för polisen sänks. Vi tycker att polisen ibland gör ett bra jobb och spelar en stor roll för landets säkerhet. Men ni måste kunna förstå hur vi unga tänker och se på situatione­n från vårt perspektiv.

Så, här kommer några tips till er poliser i Hässelbyvä­llingby. Ni får gärna kommunicer­a mer med oss ungdomar och vara lite ”snällare”. Gör inte onödiga visitation­er och när ni gör dem – berätta vad anledninge­n är. Berätta varför ni är ute och går på våra gator. Poliser, vi förstår att ni vill vara profession­ella i er roll men tagga ner! Se inte så arga ut utan bjud på ett leende istället. Då kanske även vi unga börjar se er som en symbol för trygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden