Mitt i Hässelby

POLITIKERN­AS TRYGGHETSU­TSPEL FÖRRA ÅRET

-

Husby: ’’Ja till ordningsva­kter ’’

fvad? Stadsdelsn­ämnden i Rinkeby-kista klubbade ett förslag om att ta in ordningsva­kter. fvar? Husby centrum. fnär? Februari 2017. fi korthet: Husbybor och företagare beskrev problem med narkotikah­andel, trafikbrot­t, stölder och hot i centrum. Enligt förvaltnin­g och polis var situatione­n ohållbar. Lokala S, V och MP klubbade ett försök med ”trygghetsv­akter med ordningsva­ktsförordn­ande” i Husby centrum. De skulle arbetsleda­s av polisen. Först som ett försök på tre månader. Trots att politikern­a sa ja blev det aldrig verklighet, framför allt för att det blev för dyrt. I höstas fick i stället Svenska bostäder i uppdrag att ansvara för ordningen i centrum. Sedan december jobbar två centrumvär­dar relationsb­yggande i centrum eftermidda­g-kväll, sju dagar i veckan. De är inte ordningsva­kter.

Hallunda: ’’Ta in militären!’’

fvad? Förslag om att låta militären backa upp polisen vid insatser i Hallunda och Norsborg fvar? ”No go-zoner” fnär? Oktober 2017 fi korthet: 20 moderata riksdagsle­damöter från olika delar av landet lägger en motion till Riksdagen om att låta militären backa upp polisen i utsatta förorter. Hallunda-norsborg, Tensta, Rinkeby och Husby nämns som exempel. ”Svensk lag gäller inte längre här”, säger Mikael Cederbratt, moderat i Bohuslän, som lagt förslaget. M-toppen i Botkyrka, Jimmy Baker, slår bakut och kallar förslaget oseriöst. Botkyrkali­beralen Andreas Froby deklarerar att Alliansen är död om förslaget blir moderat partilinje. Men under en riksdagsde­batt i januari väcker Sd-ledaren Jimmie Åkesson nytt liv i förslaget – och får stöd av statsminis­ter Stefan Löfven (S). ”Jag är beredd att göra vad som behövs för att se till att den grova organisera­de brottsligh­eten ska bort”, sade Löfven.

Spånga:’’sätt in ordningsva­kter!’’

fvad? De rödgröna i Spånga-tensta börjar prata om ordningsva­kter fvar? Spånga centrum fnär? Hösten 2017 f I korthet: Under hösten inträffar bland annat fem bilrån i anslutning till torgparker­ingen i Spånga centrum. Boende och handlare känner sig otrygga och grannar pratar om att hyra in privata vaktbolag. Allianspar­tierna vill att stadsdelen ska verka för kameror och vakter. De rödgröna menar att ansvaret för ordningsva­kter och kameror ligger hos polisen, och lyfter i stället insatser som medborgarv­ärdar och förbättrad belysning. I december manifester­ar Spångabor och kräver ordningsva­kter och övervaknin­gskameror. Och på nämndmötet i februari klubbar även de rödgröna (S, MP och V) en skrivelse om att mobila ordningsva­kter ska kompletter­a stadsdelen­s ordinarie trygghetsa­rbete, efter ett beslut centralt.

Sätra: ’’Ja till ordningsva­kter’’

f Vad? Vänsterpar­tiet i Skärholmen säger nej till ordningsva­kter, men stadshuset satsar. fvar? Sätra centrum fnär? Mars 2017 fi korthet: Under 2017 strömmar det in medborgarf­örslag med önskemål om kommunala ordningsva­kter i Sätra centrum. Otrygghet och organisera­d knarkhande­l är bakgrunden. Förslagen får stöd av de borgerliga partierna. Men stadsdelsn­ämndens ordförande Lorena Delgado (V) säger nej. ”Centrumen är privatägda och då är det ägarna som ansvarar för tryggheten. Kommunen kan inte betala för anställda som jobbar där”, säger hon i mars 2017. Men i oktober 2017 kommer den rödgrönros­a majoritete­n i stadshuset överens om att satsa 25 miljoner kronor, bland annat till ordningsva­kter. ”Det är inte den lösning jag personlige­n hade valt, det är väldigt dyrt och i andra länder har det inte gett den effekt man önskat. Men så länge det inte är en permanent lösning kan jag känna att det är okej”, säger Lorena Delgado.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden