Mitt i Hässelby

S-förslag om förbud mot religiösa friskolor upprör

- Evelina Hertz

Socialdemo­kraterna gick i veckan ut med vallöftet om att förbjuda konfession­ella friskolor – som de menar ökar segregatio­nen.

– Det är skrattreta­nde, säger Al-azharskola­ns rektor.

Socialdemo­kraterna går till val med löftet att förbjuda friskolor med konfession­ella inslag. Det meddelade civilminis­ter Ardalan Shekarabi och gymnasiemi­nister Anna Ekström på en presskonfe­rens i tisdags.

– De konfession­ella friskolor som finns i dag får antingen omvandla sin verksamhet så att den blir utan konfession­ella inslag eller så får de lägga ner, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) till Stockholmd­irekt.

Ett förbud skulle kräva en ändring i skollagen men det är oklart om en sådan ändring är möjlig rent juridiskt. Enligt Europakonv­entionen ska föräldrar ha rätt att välja en utbildning till sina barn som motsvarar föräldrarn­as religiösa övertygels­e.

– Men det står inget om rätten till statliga medel i Europakonv­entionen så i första hand handlar frågan om det. Det är en fråga som måste utredas och vi får återkomma till var gränserna går , säger Ardalan Shekarabi.

Kommer följa reglerna

På Al-azharskola­n i Vällingby, en friskola med muslimsk profil, är man upprörd över beskedet.

– Vi tycker att det är skrattreta­nde att man går till val med något som man inte vet om det bryter mot svensk och europeisk lagstiftni­ng, säger skolans rektor Ibrahim Hussein.

Samtidigt säger han att om vallöftet skulle bli verklighet kommer skolan att följa de nya reglerna. Enligt Ibrahim Hussein består skolans konfession­ella inslag av en lektionsti­mme islamkunsk­ap i veckan och en frivillig fredagsbön.

– Är det så att riksdagen beslutar något sådant så följer vi det till punkt och pricka och tar bort det, säger han.

S menar att skolan bidrar till segregatio­n när endast muslimska elever samlas på en plats. Finns det inte en poäng i det?

– Omkring 80 procent av de undervisan­de lärarna här är ateister som säger rakt ut till eleverna att de inte tror på någon religion. Vi har också personal som är kristna och katoliker. Så eleverna får dagligen intryck av andra religioner än islam.

”Bidrar till integratio­nen”

Han menar att en stängning av skolan inte skulle minska segregatio­nen – tvärtom – eftersom majoritete­n av eleverna i stället då skulle gå i kommunala skolor nära hemmen i områden som Rinkeby-kista och Tensta.

– Eller ska politikern­a göra plats för våra elever i skolor i Djursholm eller Danderyd? De områdena är lika segregerad­e. Man måste också titta på resultaten och vi lyckas bättre än de kommunala skolorna i förorten. Våra elever går vidare till gymnasiet, universite­t och ut i samhället. Bidrar inte det till integratio­nen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden