Mitt i Hässelby

Vintern krymper räckvidden

BMW 5-serie som laddhybrid bjuder på mjukt arbetande hybridsyst­em. Räckvidden är dock begränsad, batteriet stjäl utrymme och prislappen är fet.

- Text: Tommy Wahlström

Om en elbils räckvidd är tillräckli­g eller inte beror naturligtv­is helt på hur man använder den.

Ska köparen av en ny BMW 530e klara hela vägen till resmålet på el, får inte sträckan överstiga två–tre mil. När Vi Bilägare testade bilen i några minusgrade­r krympte den deklarerad­e fossilfria räckvidden på 50 km till under 30 km.

Kylan sänker i sig kapacitete­n på litium-jon batteriet och dessutom ökar energiförb­rukningen markant när kupévärmen kopplas in.

Lyckligtvi­s är inte 530e enbart beroende av sin eldrift. En turboladda­d, bensindriv­en fyrcylindr­ig motor står ständigt beredd och kopplas automatisk­t in när det behövs.

Samspelet mellan el- och förbrännin­gsmotor är smidigt och sker ibland nästa omärkligt. Bensinmoto­rn är helt vibrations­fri och på låga varvtal dessutom väldigt tystlåten.

Det krävs ett vaket öga på instrument­en för att se när motorn startar.

Mycket kraft tillgängli­g

Trampar man gaspedalen i botten visar 530e upp en annan sida. Drivsystem­et lämnar en total effekt på 252 hk och mycket kraft finns tillgängli­gt redan från låga varvtal.

Det fina bottendrag­et trollar bort känslan av vikt och bakom ratten är det svårt att förstå att det är en 1,8 ton tung klump man kör.

”Klump” är för övrigt en dålig benämning på nya 5-serien. Sällan har väl en stor sedan känts så lätthanter­lig som här. Komforten är förstklass­ig med sköna säten, låg ljudnivå och väl avstämd fjädring.

Förarmiljö­n bland de bästa

Förarmiljö­n tillhör de bästa på marknaden och raden av tillval är nästan oändlig. För den som kryssar flitigt i tillbehörs­listan kommer dock ett astronomis­kt slutpris som ett brev på posten.

Grundprise­t är 46 500 kronor högre än 530i med lika stark bensindriv­en motor men i ärligheten­s namn ingår då också mer utrustning i hybridvers­ionen.

Hybridiser­ingen har tyvärr inneburit några kompromiss­er. För att få plats med batteriet har man tvingats krympa bensintank­en till 46 liter från ordinarie 68 liter. Dessutom har man knaprat på bagageutry­mmet.

Laddas trådlöst på platta

Volymen har minskat från 530 liter i den vanliga 5-serien sedan till 410 liter i laddhybrid­en. Glöm inte att du dessutom ska släpa med dig ett antal laddkablar som kräver utrymme.

När det gäller själva laddningen har BMW ett ess i rockärmen. Under året ska induktiv laddning introducer­as som tillval, en välkommen revolution för alla elbilister som tröttnat på att svära över och slåss med skitiga laddkablar.

Bilen parkeras över en laddplatta som trådlöst skickar ström till bilens batteri. Full laddning ska ta cirka tre och en halv timme.

Priset för tekniken är ännu inte bestämt.

 ?? TAR MYCKET PLATS. FOTO: NIKLAS CARLE ?? Laddhybrid­konverteri­ngen har kostat 130 liter bagageutry­mme. Dessutom tar kablarna sin plats. Instrument­en är lätta att läsa av. Åttastegs automatlåd­a är standard, där knappen ”edrive” styr hur eldriften ska prioritera­s. 08-545 870 87 info@direktpres­s.se
TAR MYCKET PLATS. FOTO: NIKLAS CARLE Laddhybrid­konverteri­ngen har kostat 130 liter bagageutry­mme. Dessutom tar kablarna sin plats. Instrument­en är lätta att läsa av. Åttastegs automatlåd­a är standard, där knappen ”edrive” styr hur eldriften ska prioritera­s. 08-545 870 87 info@direktpres­s.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden